Hizbullah lideri Nasrallah'tan İsrail'e misilleme tehdidi: Savaş sahası kendi adına konuşacak

Hizbullah lideri Nasrallah'tan İsrail'e misilleme tehdidi: Savaş sahası kendi adına konuşacak

Hasan Nasrallah Gazze'deki savaşın Irak'ın ülkedeki "işgalci ABD güçlerinden" kurtulması için bir fırsat olduğunu da söyledi.

Beatrice Farhat | Al Monitor | Tercüme: Mepa News

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bu hafta başında Lübnan'da bir Hamas yöneticisinin öldürülmesine verilecek yanıtın savaş alanındaki gelişmelere bağlı olduğunu söylemesinin ardından Lübnan'da topyekûn bir savaş ihtimali ertelenmiş gibi görünüyor.

Salı günü Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el Aruri ve ikisi askeri kanattan olmak üzere altı Hamas üyesi, Beyrut'un güneyindeki Dahiyeh bölgesinde Filistinli grupların toplantı yaptığı bir binayı vuran İsrail insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.

Grubun kalesinin tam kalbinde gerçekleşen saldırı Hizbullah'ın tepkisine dair soru işaretleri yarattı. İran destekli hareket, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana Lübnan-İsrail sınırı boyunca İsrail ordusuyla şiddetli çatışmalara girmişti ve çatışmaların daha geniş bir savaşa dönüşmesinden endişe duyuluyordu.

Nasrallah Cuma günü yaptığı bir konuşmada Aruri'nin ölümüne neden olan saldırıyı "büyük ve ciddi bir ihlal" olarak nitelendirdi ve "şüphesiz yanıtın geleceğini" ifade etti.

Nasrallah, "Dahiye saldırısı kesinlikle cevapsız ve cezasız kalmayacak ve savaş sahası kendi adına konuşacak” dedi ve ekledi: "Bu ciddiyette bir ihlal karşısında sessiz kalamayız çünkü bu tüm Lübnan'ın -şehirleri ve şahsiyetleriyle- ifşa olacağı anlamına gelir."

Nasrallah'ın Cuma günü yaptığı konuşma Filistin-İsrail savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana yaptığı dördüncü, Aruri'nin öldürülmesi ve Bağdat'ta üst düzey bir Iraklı milis liderinin öldürülmesinin ardından bu hafta yaptığı ikinci konuşmaydı.

Perşembe günü Bağdat'ın merkezinde bir araca düzenlenen ABD hava saldırısında Cevad Kazım el Cevari ve bir yardımcısı öldürüldü. Ebu Takva olarak da tanınan Cevari, İran destekli Nuceba Hareketi'nin komutanı ve Haşdi Şabi'nin Bağdat'taki operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısıydı.

Bu saldırı, bölgede ABD mevzilerine karşı düzenlenen ve çoğunlukla Filistinlileri destekleyen İran destekli gruplar tarafından üstlenilen saldırıların arttığı bir dönemde gerçekleşti. Suriye ve Irak'taki ABD birlikleri 7 Ekim'den bu yana en az 120 saldırıya maruz kaldı. Saldırıların çoğu İran bağlantılı silahlı gruplardan oluşan dağınık bir ittifak olan Irak İslami Direnişi tarafından üstlenildi.

Yemen'deki Husiler Kızıldeniz'deki ticari gemilere bir dizi saldırı düzenledi ve İsrail'e uzun menzilli füze ve insansız hava aracı atışları yaptı.

Nasrallah bu operasyonların Gazze'yi desteklemenin yanı sıra Gazze savaşının bölgeye yayılmasını önlemek için çabaladığını söylediği ABD yönetimine baskı yapmayı amaçladığını söyledi.

Nasrallah ayrıca Gazze'deki savaşın Irak'ın ülkedeki "işgalci ABD güçlerinden" kurtulması için bir fırsat olduğunu söyledi.

Hizbullah lideri ABD'yi Irak'ın yanı sıra Suriye'de de varlığını sürdürmek için IŞİD'i bahane olarak kullanmakla suçladı ve Çarşamba günü İran'ın Kirman kentinde 100’e yakın kişinin ölümüne neden olan patlamanın arkasında Washington'un olduğunu söyleyecek kadar ileri gitti. Saldırı IŞİD tarafından üstlenilmişti.

Nasrallah ayrıca Husileri Gazze Şeridi'ne verdikleri destekten ötürü övdü. "Husiler sadece ülke içinde bir taraf olmadıklarını, daha geniş bölgesel denklemin bir parçası olduklarını kanıtladılar" dedi.

Lübnan cephesinde ise Nasrallah, savaşçılarının Lübnan sınırı boyunca İsrail ordusuna karşı yürüttüğü operasyonlardan övgüyle söz etti. Ekim başında Gazzelilere destek için savaşa katılmalarından bu yana geçen 90 günden fazla sürede Hizbullah'ın İsrail mevzilerine karşı 670'in üzerinde saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

İsrail'in kayıpları konusundaki gizliliğine rağmen, "operasyonlar düşman için çok yorucu oldu" dedi.

İsrailli yetkililere göre sınır çatışmalarının başladığı Ekim ayından bu yana dokuz asker ve en az dört sivil öldürüldü.

Ancak Nasrallah bu sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi ve bazı İsrail kaynaklarına göre hem Gazze hem de Lübnan cephelerinde 12.000 askerin yaralandığına inanıldığını sözlerine ekledi.

Lübnanlı grup tarafından açıklanan rakamlara göre çatışmalarda en az 147 Hizbullah üyesi ve bir düzineden fazla sivil öldürüldü.

Nasrallah, sınırdaki çatışmalarla Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki evlerini terk edenleri İsrail hükümetine baskı yapmaya ve dolayısıyla Gazze'deki savaşı sona erdirmeye zorlamayı amaçladığını açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Al Monitor

wp.gif

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum