HRW: İsrail Gazze'deki insani yardım çalışanlarını defalarca hedef aldı

HRW: İsrail Gazze'deki insani yardım çalışanlarını defalarca hedef aldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yardım konvoylarının ve binalarının hedef alındığı ve aralarında iki çocuğun da bulunduğu en az 15 kişinin öldüğü sekiz vaka tespit ettiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Salı günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'de yardım çalışanlarının bulunduğu bilinen yerleri, koordinatları İsrailli yetkililere verilerek korunmaları sağlandıktan sonra bile defalarca hedef aldığını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yardım konvoylarının ve binalarının hedef alındığı ve aralarında iki çocuğun da bulunduğu en az 15 kişinin öldüğü sekiz vaka tespit ettiğini söyledi.

BM verilerine göre bu kişiler, yedi aydan uzun bir süre önce patlak veren savaştan bu yana Gazze'de öldürülen 250'den fazla yardım görevlisi arasında yer alıyor.

HRW, sekiz olayın tamamında kuruluşların koordinatları İsrailli yetkililere verdiğini söyledi.

Bu durumun "yardım çalışanlarını korumak ve Gazze'de hayat kurtaran insani yardımları güvenli bir şekilde ulaştırmalarını sağlamak amacıyla kurulan sözde çatışmasızlık sistemindeki temel kusurları" ortaya koyduğu belirtildi.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik aralıksız bombardımanı ve kara saldırısı 7 Ekim’den bu yana tamamına yakını sivil en az 35.173 kişinin ölümüne neden oldu.

Savaş ve kuşatma Gazze'de insani bir krizi tetikledi ve BM, kuzeyde kıtlık baş gösterirken bile yardım kısıtlamalarından defalarca yakındı.

"Tekrar ve tekrar"

HRW'nin kriz, çatışma ve savaş direktör yardımcısı Belkis Wille Salı günkü açıklamasında "İsrail bir yandan hayat kurtaran kritik insani yardım malzemelerine erişimi engelliyor, diğer yandan da izin verdiği az miktardaki yardımları ulaştıran konvoylara saldırıyor" dedi.

HRW, 1 Nisan'da İsrail'in konvoylarına düzenlediği saldırıda 7 yardım çalışanının hayatını kaybettiği ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın durumuna dikkat çekti.

HRW, bunun münferit bir "hata" olmadığını belirterek, yardım konvoylarının ve tesislerinin GPS koordinatlarının İsrailli yetkililere gönderildiği, ancak İsrail güçleri tarafından "herhangi bir uyarı yapılmadan" saldırıya uğradıklarını tespit ettiği diğer 7 vakaya işaret etti.

Wille, "İsrail'in müttefikleri, yardım görevlilerinin ölümüne neden olan bu saldırıların defalarca gerçekleştiğini ve artık son bulması gerektiğini kabul etmelidir" dedi.

Listede yer alan diğer yedi saldırıdan üçü Sınır Tanımayan Doktorlar konvoylarına ve tesislerine, ikisi ise Filistinli mültecilere destek veren BM kuruluşu UNRWA'ya ait konvoylara ve tesislere yönelikti.

Saldırıdan etkilenen yapıları ve personeli gören tüm kuruluşlar HRW'ye bildikleri kadarıyla "saldırı sırasında bölgede askeri hedef bulunmadığını" söyledi.

HRW, "Eğer doğrulanırsa, bu durum saldırıları hukuka aykırı bir şekilde gelişigüzel ya da hedefin askeri olduğundan emin olmak için yeterli önlemleri almadığı için hukuka aykırı hale getirecektir" dedi.

Pazartesi günü, Gazze'nin güneyindeki Refah'ta araçlarının hedef alınması sonucu bir BM çalışanı ölmüş, bir diğeri de yaralanmış, BM ise açıkça işaretli olan aracın hareketlerini İsrailli yetkililere önceden bildirdiğini açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.