HTŞ lideri Cevlani Batı basınına konuştu

HTŞ lideri Cevlani Batı basınına konuştu

Suriye'nin kuzeyindeki muhalif yapılardan Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani Batı basınına demeç verdi.

Suriye'nin kuzeyindeki en etkin rejim karşıtı silahlı muhalif oluşum olan Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani Batı basınına demeç verdi.

Amerikan PBS kanalında yayınlanan "Frontline" isimli programın muhabiri Martin Smith'e konuşan Cevlani önemli konularda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Şubat ayında gerçekleştirilen görüşmeden kesitler ilk kez geçtiğimiz gün basına servis edildi.

Görüşmenin önemli bölümleri yayınlanırken, röportajın tamamının kısa bir süre içerisinde yayınlanması bekleniyor.

PBS'ın aktardığı bilgilere göre Cevlani'nin ifadelerinden satır başları şu şekilde:

"ABD'ye tehdit oluşturmuyoruz"

- Cevlani, liderliğini yaptığı HTŞ'nin "Avrupa'ya ve ABD'ye herhangi bir tehdit oluşturmadığını ve terör listesinden çıkarılmaları gerektiğini" ifade etti. Cevlani, Esed ve IŞİD'e karşı savaşta rol oynadıklarını söyledi. HTŞ lideri, "Şam sahasının dış bölgelerde cihat etmek için bir basamak olmadığını" savundu.

- "ABD'nin kendilerini terörist ilan etmesinin adaletsiz ve siyasi bir karar olduğunu" savunan Cevlani, kendilerinin "savaşın başından bu yana Suriye dışında faaliyet göstermeye karşı olduklarını" belirtti.

- Cevlani, "bölgede bir yönetici pozisyonunda olmadıklarını, yalnızca Suriye devriminin bir parçası olduklarını" dile getirdi.

"Terörün net bir tanımı yok"

- HTŞ lideri, "terörizmin genel bir tanımı olmadığını, her devletin buna kendisine uygun bir tanım getirdiğini" belirtti. Sivillere saldırma konusunda rejimin "bir numaralı aktör olduğunu" ve "terörist sayılması gerekenin onlar olduğunu" söyledi.

- Cevlani, El Kaide ile bağlantılarının kalmadığını vurguladı.

"İşkence iddiaları doğru değil"

- Gazetecilere, sivillere ve aktivistlere gözaltında işkence uyguladıkları iddialarına da yanıt veren Cevlani bu iddiaların gerçek olmadığını belirtirken, tutuklananların rejim ve Rusya'nın ajanları ile IŞİD mensupları olduğunu savundu.

Tauqir Sharif'in tutuklanması olayını da yanıtlayan Cevlani, Sharif'in bölgedeki "genel sistemi reddeden ve kısmen aşırı bir grupla beraber olduğunu ve onlara mali destek sağladığını" iddia etti.

Cevlani işkence iddialarını ise tamamen reddederek, kurumlarının medyaya tamamen açık olduğunu ve isteyen kişilerin gelip durumu denetleyebileceğini söyledi.

Programın tamamı ve ayrıntıların kısa bir süre içerisinde yayınlanması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.