Huawei CEO'sunun ABD'ye iadesine karşı çıkmıştı: Kanada Çin büyükelçisini görevden aldı

Huawei CEO'sunun ABD'ye iadesine karşı çıkmıştı: Kanada Çin büyükelçisini görevden aldı

Kanada Başbakanı Trudeau, Huawei'in tepe yöneticisi (CEO) Mıng Vancou’nun ABD’ye iade edilmesine karşı çıkan Çin Büyükelçisi McCallum’u görevden aldı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Huawei'in tepe yöneticisi (CEO) Mıng Vancou’nun ABD’ye iade edilmesine karşı çıkan Çin Büyükelçisi John McCallum’u görevden aldığını açıkladı.

Başbakan Trudeau, McCallum'dan istifa etmesini istediğini, kendisinin de bunu kabul ettiğini söyledi. Mıng Vancou'nun tutuklanması Kanada ve Çin arasında siyasi krize neden olmuştu. Huawei'in CEO'su ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanıyordu.

Görevden alınan Kanada’nın Çin Büyükelçisi John McCallum, Vancou’nun ABD’ye iade edilmemesini söylemiş, diplomatik bir dil kullanmadığı gerekçesiyle meclisteki muhalefet partilerinin tepkisi çekmişti. McCallum bunun üzerine sözleri nedeniyle özür dilemişti.

Kanada Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada Başbakan Trudeau şu görüşlere yer verdi:

"Dün gece John McCallum’un aradım ve Kanada’nın Çin Büyükelçisi olarak istifa etmesini istedim ve kendisi de bu isteğimi kabul etti. John McCallum, yaklaşık yirmi yıldır, Kanadalılara şerefli ve farklı bir şekilde hizmet etti. Yıllarca Milli Savunma Bakanı, Gaziler Bakanı ve son olarak da Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı olmak üzere pek çok görevde bulundu. Yaklaşık 40 bin Suriyeli mülteciyi Kanada’ya getirmede Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı olarak çalışmaları Kanadalılara ilham kaynağı ve dünyaya örnek oldu. Ona ve ailesine verdiği hizmetleri için teşekkür ediyorum. Pekin'deki Kanada Elçiliği Misyon Başkan Yardımcısı Jim Nickel, Kanada’yı Çin Maslahatgüzarı olarak temsil edecek."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.