Çin'de insan hakları avukatına 'devleti yıkmak' suçundan 4,5 yıl hapis cezası verildi

Çin'de insan hakları avukatına 'devleti yıkmak' suçundan 4,5 yıl hapis cezası verildi

Çin'de insan hakları avukatı Wang Quanzhang, devlet iktidarını yıkmaya çalışmak suçundan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Çin'de Ağustos 2015'te kaybolduktan sonra geçen ayki duruşmasına kadar kendisinden haber alınamayan insan hakları avukatı Wang Quanzhang'a devlet iktidarını yıkmaya çalışmak suçundan dört yıl altı ay hapis cezası verildi. Tianjin kentindeki mahkeme, 42 yaşındaki avukatın siyasi haklarının da beş yıllığına elinden alınmasına karar verdi.

Polise yönelik işkence suçlamaları ya da yasaklı dini hareket Falun Gong'un mensuplarının savunulması gibi hassas durumları içeren davalara bakan Wang, Çin'de 200'den fazla insan hakları aktivisti ve avukatın tutuklandığı "709" operasyonlarının başlamasının ardından kaybolmuştu. 9 Temmuz 2015'te başladığı için bu şekilde adlandırılan operasyonlar kapsamında gözaltına alındığı anlaşılan Wang, geçen ay kapalı kapılar ardındaki bir duruşmada hâkim karşısına çıkmıştı.

Hakkında 2017 yılında hazırlanan iddianamede, "ülkeye sızan Çin karşıtı güçlerin uzun süredir etkisinde olduğu" belirtilen Wang, yurt dışındaki gruplardan eğitim ve para almakla suçlanıyordu.

İnsan Hakları İzleme örgütünün Hong Kong'daki araştırmacısı Wang Yaqiu, Çin kanunlarına göre, Wang'ın cezaevinde geçirdiği sürenin, mahkemenin verdiği hapis cezasından düşülmesi gerektiğini, bu nedenle Çinli avukatın 4,5 yıldan önce çıkabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.