Rusya ve Çin'den destek: Venezuela'nın meşru lideri Maduro

Rusya ve Çin'den destek: Venezuela'nın meşru lideri Maduro

Venezuela'da yaşanan siyasi krizleri 'iktidarı gasp etme girişimi' olarak değerlendiren Kremlin, meşru liderin Nicolas Maduro olduğunu bildirdi.

Venezuela'da yaşanan siyasi krizle ilgili Nicolas Maduro'nun müttefikleri arasında yer alan Rusya'dan açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada Maduro'nun Venezuela'nın meşru devlet başkanı olduğu belirtildi. Muhalefet lideri Juan Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesiyle başlayan siyasi kriz, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov tarafından "iktidarı gasp etme girişimi" olarak nitelendi.

Rusya, krize ilişkin ABD'nin attığı adımları da eleştirdi. Kremlin açıklamasında askeri müdahaleye yönelik sözlerin "çok tehlikeli" olduğu vurgulandı.

"Rusya Venezuela'nın yanında durmaya devam edecek"

Kremlin'den yapılan açıklamadan birkaç saat önce Rus Dışişleri Bakanlığından da ABD'ye uyarı geldi. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, ABD'nin krize askeri olarak müdahil olmasının felaket senaryosunu tetikleyeceğini söyledi. Rus Bakan Yardımcısı, ABD'nin ve diğer ülkelerin Caracas üzerinde baskıyı artırmasını beklediklerini de aktardı. Ryabkov, Venezuela'nın bağımsızlığını korumak için Moskova'nın Caracas'ın yanında durmayı sürdüreceğini söyledi.

Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da uluslararası toplumu eleştirdi. Zaharova, "Venezuela'da yaşananlar, açıkça iktidar değişikliği peşinde olan ilerici uluslararası toplumun, uluslararası hukuk, bağımsızlık ve iç işlerine karışmama alanındaki yaklaşımızı gözler önüne seriyor" dedi. 

Çin'den dış müdahale uyarısı

Venezuela'daki krize ilişkin Maduro yönetimini destekleyen ülkeler arasında yer alan Çin'den de bir açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Çin, Venezuela hükümetinin bağımsızlık ve egemenliğin devamını sağlama çabalarını destekliyor" dedi.

ABD'nin Venezuela'ya yaptırım hazırlığına ilişkin Hua, "Dış yaptırımlar ve müdahale genelde durumu daha da zorlaştırıyor ve çözüme yardımcı olmuyor" değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.