Hulusi Akar'dan Esed rejimiyle ortak operasyon sinyali

Hulusi Akar'dan Esed rejimiyle ortak operasyon sinyali

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Esed rejimiyle ortak operasyon seçeneğine ilişkin "Görüşmeler sonunda savunma ve güvenlik ile ilgili sorunlarımızı giderebilirsek, ihtiyaçlarımızı karşılayabilirsek gayet tabii..." dedi.

(Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı)

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova'da Rusya ve Esed rejimi üst düzey yetkilileriyle gerçekleşen toplantıların perde arkasını anlattı.

Akar, 30 Aralık'ta bir grup gazeteciyle bir araya geldiği toplantıda Suriye meselesi, Yunanistan, Irak ve ABD'den F-16 tedariki başta olmak üzere güncel güvenlik konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

3'lü toplantı

Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu'nun haberine göre, Akar, Moskova'daki 3'lü toplantıda ne görüşüldüğü hakkında "Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu vurguladık. Terör örgütlerinin neredeyse Suriye'nin üçte birini kontrol ettiğini vurguladık." ifadelerini kullandı.

"Türk askerinin Suriye'de bulunma nedeninin, PKK/YPG, DEAŞ vb. terör örgütleriyle mücadele ve kitlesel göçü önleme olduğunu" dile getiren Akar, "Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini" Esed rejimi yetkililerine iletti. Akar'a göre temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı.

Görüşmelerin gecikmesi

Görüşmelerin neden geciktiğine ilişkin Akar, "Geç olması çok doğal. Bunlar 'Hadi' deyince bir anda olacak şeyler değil. Bir sürü faktör, aktör var. Bunların makul mantıklı bir çizgide buluşmasıyla görüşme gerçekleşti. 11 yıl sonra ilk karşılaşma. Bu toplantıda her şeyin bir anda çözülmesi beklenemez. Taraflar görüşlerini söylediler. 'Biz, terör koridorunu engelleyerek bir anlamda sizin toprak bütünlüğünüze katkı sağladık' dedik." diye konuştu.

Suriyeli sığınmacıların dönüşü

Akar, Suriyelilerin evlerine dönmeleri konusunda en önemli konunun güven olduğunu belirtirken "Güvenli, gönüllü ve onurlu dönüşleri esas. Gelinen noktada, 'konuşalım, yol ve yöntemler bulalım' konusunda mutabık kalındı." dedi.

Bakan Akar, 29 Aralık'ta "Bizim Türkiye'de ve Suriye'de yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin aleyhine bir şey yapmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir. Onları zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır" demişti.

Olası kara harekatı

Savunma Bakanı Akar Suriye kuzeyinde YPG'ye olası kara harekatına ilişkin "Operasyon planımızla ilgili Cumhurbaşkanımız da biz de kendimizi bağlayıcı bir ifade kullanmıyoruz. 'Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak, güvenliğimizi ve savunmamızı sağlamak için ne gerekirse yaptık, yaparız' diyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ortak operasyon

Öte yandan Akar, Esed rejimiyle ortak operasyon seçeneği sinyalini verdi. Akar, Esed rejimiyle ortak operasyona dair "Görüşmeler sonunda savunma ve güvenlik ile ilgili sorunlarımızı giderebilirsek, ihtiyaçlarımızı karşılayabilirsek gayet tabii..." diye konuştu.

Akar Moskova'da gerçekleşen toplantı sonrası yaptığı ilk açıklamada, üçlü toplantıların devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarlarını söylemişti.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.