Husiler Hudeyde Limanı'nı BM'ye devretmeye sıcak bakıyor

Husiler Hudeyde Limanı'nı BM'ye devretmeye sıcak bakıyor

Husi lider, şehrin limanının Birleşmiş Milletler kontrolüne verilebileceğini ifade etti.

Yemen'de İran destekli Husilerin lideri, eğer Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu saldırılarını durdurursa Hudeyde Limanı'nın kontrolünü Birleşmiş Milletler'e devretmeye hazır olduklarını söyledi.

Bir Fransız gazetesinin ifadesine göre Husilerin lideri Abdülmelik el Husi, Birleşmiş Milletler temsilcisi Martin Griffiths'e, Hudeyde limanını Birleşmiş Milletler'e devretme hazır olduklarını ancak şartlarının şehre yönelik saldırganlığın durması olduğunu söyledi.

Yıllardır süren savaşta harap olan Yemen, gıda maddelerinin yüzde doksanını dışarıdan alırken, bu gıda maddelerinin yüzde yetmişi Hudeyde Limanı'ndan ülkeye giriş yapıyor. Bu durum da bölgede her iki tarafı da bir uzlaşma arayışına yitiyor.

Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler bölgede çatışmalar başladığından beri girişimlerini sürdürüyor. Yaklaşık olarak bu yılın başından beri Suudi Arabistan destekli Arap koalisyonu şehre yönelik saldırıları kapsamında Hudeyde Limanı'na bir blokaj uyguluyordu. Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri şehre kara saldırısı başlatmış ve havalimanını alacak şekilde ilerleme kaydetmişti.

Limanın Birleşmiş Milletler'e teslimini öngören anlaşma, şehrin Husilerin kontrolünde kalması sonucuna yol açacak. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri bu durumu kesin olarak reddediyor ve Husilerin şartsız olarak bölgeden çekilmesini istiyor. Bu da krizin daha da derinleşmesine yol açıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.