"Husilerin Marib'i ele geçirmesi Yemen'de savaşın seyrini değiştirecek"

"Husilerin Marib'i ele geçirmesi Yemen'de savaşın seyrini değiştirecek"

Yemen'de İran destekli Husiler Marib şehrine ilerlerken, bölgedeki çatışmaların savaşın seyrini değiştirebileceği düşünülüyor.

Yemen'de İran destekli Husiler Marib şehrine ilerlerken, bölgedeki çatışmaların savaşın seyrini değiştirebileceği düşünülüyor.

Marib'de çatışmalar

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarına rağmen İran destekli Husiler, Marib kent merkezine ilerleyişlerine bir süredir devam ediyor.

Petrol zengini Marib bölgesinin merkezi olan Marib şehri, aynı zamanda Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin ülkenin kuzey kesimindeki son kalesi niteliğinde.

Husilerin Marib'i ele geçirerek Yemen'deki etkinliklerini artırma arayışında olduğu vurgulanıyor. Marib'e yönelik Husi saldırısı, bu yılın Şubat ayından bu yana devam ediyor.

Son haftalardaki saldırılarla Husiler Marib şehrine daha da yaklaşmış durumda. Halihazırda Marib'in kuzey ve güney yönlerindeki yolları kesilmiş vaziyette.

"Savaşın seyrini değiştirir"

Husilerin, petrol zengini ve stratejik Marib bölgesini kontrol altına alması halinde savaşın seyrinin ciddi şekilde değişeceği tahmin ediliyor.

"Sana Stratejik Araştırmalar Merkezi" araştırmacılarından Abdulgani el Iryani, AFP'ye yaptığı açıklamada "Marib muharebeleri, Yemen'in geleceğini belirleyecek." ifadesini kullandı. Iryani "Muhtemelen bu yıkıcı savaşın en ağır bedelini ise mülteciler ödeyecek" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, Marib'i ele geçirdikten sonra Husilerin, bölgeyi Yemen'in doğusu ve güneyi için bir sıçrama tahtası olark kullanacağı görüşünde.

Husiler, bölgeyi ele geçirdikleri takdirde, Yemen savaşında uzun süredir ilk kez dengeleri ciddi biçimde değiştirecek bir askeri başarı elde edilmiş olacak. Bunun aynı zamanda moral üstünlüğü de Husiler lehine değiştireceği düşünülüyor.

Öte yandan askeri kaynaklar son 48 saattir devam eden çatışmalarda Marib çevresinde savaşan taraflardan en az 100 kişinin öldüğü açıkladı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.