Hz. Osman'ın 14 asır önce vakfettiği kuyu halen Müslümanların hizmetinde

Hz. Osman'ın 14 asır önce vakfettiği kuyu halen Müslümanların hizmetinde

Hz. Muhammed'in sahabelerinden ve İslam'ın üçüncü halifesi olan Hz. Osman'ın vakıf mallarından her yıl milyonlarca dolar sadaka veriliyor.

Hz. Osman, Hz. Muhammed'in önde gelen sahabelerinden biri ve İslam'ın üçüncü halifesi.

Hayatı boyunca ahlaki özellikleri ve zenginliğini Müslümanlar için vakfetmesiyle öne çıkan Hz. Osman'ın vakfettiği mallar halen Müslümanlara sadaka olarak dağıtılmaya devam ediliyor.

Bu mallar arasında en çok dikkat çekeni ise Medine yakınlarındaki Rume Kuyusu.

rume-kuyusu-1.jpg

Rume Kuyusu | Diyanet İslam Ansiklopedisi

Hz. Osman, Medine'deki Müslümanların susuzluk çektiği bir dönemde Rume Kuyusu'nu ve civardaki araziyi yüksek bir bedel karşılığında satın alarak Müslümanlar için bağışladı. Kuyu ilerleyen yüzyıllarda da civardaki Müslümanlar ve bölgeye gelen hacılar tarafından kullanıldı, bölgeye bir de mescit inşa edildi.

rume-kuyusu-2.jpg

Rume Kuyusu | Diyanet İslam Ansiklopedisi

Bölge ilerleyen dönemde Mescid-i Nebevi ve çevresindeki vakıf mallarından biri olma özelliğini sürdürdü.

Vakıf mallarının idaresi için Hz. Osman adına bir de vakıf kuruldu.

Rume Kuyusu'nun suyu bölgede halen içme ve sulama suyu olarak kullanılıyor ve bölge halkına fayda sağlıyor.

Aynı zamanda kuyunun sularıyla sulanan arazilerden elde edilen hurmaların satışından da vakıf adına gelir elde ediliyor. Bu gelirin yarısı yetimlere ve yoksullara dağıtılırken diğer yarısı ise Hz. Osman adına kurulan vakfın hesabına aktarılıyor ve hayır projeleri için kullanılıyor.

Bu projelerden biri de kısa bir süre önce Medine'de bir otel inşasıydı. Kuyunun gelirlerinden elde edilen meblağ ile bölgede bir otel inşa edildi. Otel yıllık yaklaşık 50 milyon riyal (13 milyon dolar) gelir elde ediyor. Bu gelirin de yarısı yetim ve yoksullara dağıtılırken yarısı da gelecekteki projeler için vakfın banka hesaplarına aktarılıyor.

hz-osman.jpg

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum