İBB Başkanı İmamoğlu hakkında 'türbeye saygısızlıktan' inceleme

İBB Başkanı İmamoğlu hakkında 'türbeye saygısızlıktan' inceleme

Bakanlık açıklamasında, konuyla ilgili İmamoğlu hakkında Başsavcılığa şikâyette bulunulduğu ve bunun üzerine savcılık isteğiyle işlem başlatıldığı belirtildi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan'ın, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na geçen yıl Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde yürürken ellerini arkasından bağlaması nedeniyle soruşturma açıldığını yazması üzerine İçişleri Bakanlığı'ndan bir yazılı açıklama yapıldı.

Bakanlık açıklamasında, konuyla ilgili İmamoğlu hakkında Başsavcılığa şikâyette bulunulduğu ve bunun üzerine savcılık isteğiyle işlem başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Bakanlığımızca yapılan işlem bir soruşturma olmayıp, Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılmış bir ön inceleme niteliğindedir" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan "ön inceleme sürecinin tamamlanabilmesi için hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesinin alınmasının zorunluluğu bulunmadığı" belirtilen açıklamada, "İfade talep edilmesi, kamu görevlisi hakkında mutlaka soruşturma izni verileceği anlamına gelmeyip, savunma yapabilmesi için kendisine yasal olarak tanınmış bir hak olduğundan müfettiş tarafından tamamlanması zorunlu olan rutin bir işlemdir" denildi.

İmamoğlu hakkında henüz bir soruşturma bulunmadığının, soruşturma için İçişleri Bakanlığı'ndan izin istendiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Cumhuriyet Başsavcılıklarının elektronik posta adresleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden ulaşan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'Fatih Sultan Mehmet Han Türbesini ziyareti sırasında saygısızlık yaptığına ve HDP Belediye Başkanlarını ziyaret ederek görevini kötüye kullandığına' yönelik ihbarlar kayda alınmıştır. Akabinde ilgilinin kamu görevlisi olması nedeniyle yasal zorunluluk gereğince (4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun) İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma açılması için izin istenmiştir."

"Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bahse konu ihbarlarla ilgili olarak yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme neticesinde soruşturma izni verilmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından gerekli değerlendirmenin yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kaynak: BBC Türkçe

tlgrm.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.