İbrahim Kalın: Rusya eşitlikçi, adalete dayalı bir düzen kuralım diyor

İbrahim Kalın: Rusya eşitlikçi, adalete dayalı bir düzen kuralım diyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile planlanan görüşmesine dair açıklamalarda bulundu.

24 TV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevaplayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Astana'da bir görüşme yapacağını belirtti. Kalın yaptığı açıklamalarda "Şimdi Rusya farklı bir çağrıda bulunuyor 'eşitlikçi adalete dayalı bir düzen kuralım' diye" ifadelerine de yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 24 TV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Rusya-Ukrayna savaşında, Türkiye birçok meselede önemli adımlar attı. Gelinen aşamada buradaki rolü ne olacak? İstanbul'da, Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin bir araya getirilmesi Astana'da görüşülecek mi?" sorusuna Kalın, "Biz, öncelikle diplomasinin kapısını açık tutmak istiyoruz. Savaş şiddetlenince ki şu anda maalesef şiddeti artacak gibi görünüyor. 'Artık diplomasinin zemini kalmadı' diye düşünenler genelde yanılırlar. Tam tersine diplomasi böyle dönemlerde daha da önemli hale gelir" yanıtını verdi.

Antalya Diplomasi Forumu'nda ve İstanbul'da Rusya-Ukrayna tarafını bir araya getirdiklerini, tahıl sevkiyatı anlaşmasını, esir mübadelesini yaptıklarını, Zaporijya Nükleer Santrali'nin etrafında güvenliği sağladıklarını anımsatan Kalın, "Bütün bunları dikkate alarak, şiddete rağmen biz hala diplomasi kapısının açık tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde iki tarafa telkinlerde bulunuyoruz" dedi.

Sputnik'in aktardığına göre İbrahim Kalın Rusya ile ilgili yaptığı yorumlarda "1991'de 'yeni dünya düzeni' diye kurulan şey ne yeniydi ne küreseldi ne de düzendi. Şimdi Rusya farklı bir çağrıda bulunuyor 'eşitlikçi adalete dayalı bir düzen kuralım' diye" ifadelerine yer verdi.

"ABD'nin Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesini istediğini görüyoruz. Burada rollerin değiştiği, Rusya'nın 'gelin oturalım, konuşalım' dediği yerde, Ukrayna'nın 'hayır, istemiyoruz, çünkü siz, bize saldırıyorsunuz' cümlesinin arkasında ABD ya da Batı olabilir mi?" sorusu üzerine Kalın, "Bu savaşın iki boyutu var. Birinci boyutu Ukrayna topraklarında yaşanan işgal ve ilhak. Bunun sonlanması, çatışmaların durması lazım. Bunda bir şüphe yok. Bunun yolu da daha fazla savaş değil, müzakere, diplomasi" ifadelerini kullandı.

"Rusya-Ukrayna arasında süreç neye doğru gidiyor?" sorusuna Kalın, "Şu anda savaş taraftarları daha güçlüler ve daha fazla savaş istiyorlar. Avrupa ülkelerinin önemli bir kısmı, ABD, savaşın devam etmesi yönünde bir tercih ortaya koyuyor. Rusya da buna karşı 'daha fazla savaş' diyor. Dünkü saldırıları gördük, 2 gün önce Kerç Köprüsü'nün vurulması, ardından 80'e yakın füzenin fırlatılması bu şeyin artacağını gösteriyor" cevabını verdi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.