İdlib'de hava saldırıları nedeniyle BM ile hastane koordinatları paylaşılmayacak

İdlib'de hava saldırıları nedeniyle BM ile hastane koordinatları paylaşılmayacak

Suriye'nin kuzeyinde yer alan İdlib kentindeki doktorların, devam eden hava saldırıları nedeniyle Birleşmiş Milletler ile hastane koordinatları paylaşmayacağı belirtildi.

Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin elindeki İdlib'de çalışan doktorlar, hava saldırılarına maruz kalmalarını engellemede başarısız olması nedeniyle tıbbi merkezlerin yer bilgilerini bundan böyle Birleşmiş Milletler’le (BM) paylaşmayacak.

Geçen ay 25 kadar hastane, muhaliflerin son kalesi İdlib’e doğru harekete geçen Esed rejimi ve Rus birlikler tarafından bombalandı. Vurulan hastanelerden 9’unun koordinatları, daha önce BM ile paylaşılmıştı. BM, bu bilgileri bombalanmalarını önlemek için Rusya’ya iletmişti ancak bu kurumlar da ateş altında kalmıştı.

Suriye’de faaliyet gösteren Kıtalararası Doktorlar Derneği’nden (PAC) Dr. Muhammed Zahid, yaptığı açıklamada, “Meslektaşlarımızın çoğu, bulundukları yerin koordinatlarını bir daha asla BM ile paylaşmayacak çünkü işe yaramıyor” dedi. Koordinat bilgilerinin BM ile paylaşılmasının ardından 2018’de 6 hastanenin bombalandığını, geçen ay da 8 hastanenin saldırıya uğradığını söyleyen Dr. Zahid, “Dolayısıyla Suriye’de sivil toplum kuruluşları, bu sürece bir son verme kararı aldı” diye ekledi.

Esed rejimi ve Rusya, İdlib’in geri alınması için nisan ayında saldırı başlatmıştı. Vilayetin büyük bölümü, HTŞ tarafından kontrol ediliyor. Esed rejimi, söz konusu grubun varlığını gerekçe göstererek bölgeye askeri harekat düzenliyor.

Suriye’deki iç savaşta sağlık tesislerinin hedef alınmasıyla ilk kez karşılaşılmıyor. ABD merkezli İnsan Hakları için Hekimler (PHR) örgütü, 2011-2018 yıllarında 350’den fazla sağlık merkezine 500’ün üzerinde saldırı gerçekleştiğini belgeledi. Raporlara göre, bu saldırıların yüzde 90’ını Suriyeli ve Rus hükümet güçleri gerçekleştirdi.

Doktorlar, BM ile koordinatları paylaşmanın, saldırıları durdurmasa bile kuruluşa bir tür sorumluluk yükleyeceğini umuyordu. Suriye Amerikan Tıp Topluluğu’ndan (SAMS) Muhammed Kutub, bazı doktorların, artık bu tür paylaşımların kendilerini daha büyük bir tehlikeye soktuğunu düşündüğünü aktardı. Vilayette tıp kurumlarının işleyişinden sorumlu Kutub, yerli personelin, verilen bilgilerin saldırıları önlemediğini, aksine hastanelere saldırı için kullanıldığını düşündüğünü dile getirdi.

270 sivil öldü, 300 bin kişi yerini terk etti

Ancak nüfusun kalabalık olduğu bölgelerde yoğunlaşan bombardımanlarda, saldırıların başladığı günden bu yana 270’den fazla sivil öldürüldü. Bu zaman zarfında 300 binden fazla kişinin yerinden olmasıyla birlikte İdlib, büyük bir insani felaketin eşiğine geldi. Vilayette 3 milyon kadar Suriyeli yaşıyor ve nüfusun yarısından fazlasını, ülkenin başka bölgelerinden gelmiş kişiler oluşturuyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.