İhmal mi suikast mi?: İsrail hapishanesinde iki gün içinde iki Filistinli öldü

İhmal mi suikast mi?: İsrail hapishanesinde iki gün içinde iki Filistinli öldü

İsrailli cezaevi yetkilisi, hayatını kaybeden Filistinli mahkumun kısa süre önce Batı Şeria'da gözaltına alındığını söyledi.

İsrail cezaevi yetkilileri, 25 yaşındaki Filistinli bir tutuklunun Salı günü İsrail'in Ofer cezaevinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Hamdan, Pazartesi gününden bu yana gözaltında ölen ikinci mahkum oldu.

Filistinli Tutuklular ve Eski Mahkumlar İşleri Komisyonu, mahkumun kimliğini işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Beyt Sira kasabasından Arafat Hamdan olarak açıkladı. Hamdan Pazar günü İsrail güçlerince tutuklanmıştı.

İsrail, Filistinli savaşçıların İsrail'in güneyine sürpriz bir kara, hava ve deniz saldırısı düzenleyerek yaklaşık 1.400 İsrailliyi öldürdüğü 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da toplu tutuklama kampanyası yürütüyor.

İsrailli yetkililer daha önce Arafat Hamdan isimli mahkumun "kendini iyi hissetmediğini" ve testler için hapishanenin kliniğine nakledildiğini ve "doktorun ölümünü ilan ettiğini" ileri sürdü.

Filistinli Tutuklular ve Eski Mahkumlar İşleri Komisyonu, "İşgal devleti, halkımıza yönelik topyekün bir saldırı kampanyasının ortasında mahkumlara karşı sistematik bir suikast operasyonu başlatmıştır" dedi.

Bir gün önce, Hamas yöneticilerinden olduğu ifade edilen Filistinli mahkum Ömer Deragme, halen sebebi belli olmayan şekilde İsrail hapishanelerinde hayatını kaybetmişti.

İsrail, Deragmen'in "sağlık nedenleriyle" öldüğünü söylerken Filistinliler bu iddiayı reddederek işkence nedeniyle öldüğünü söyledi.

Deragme 9 Ekim'de Batı Şeria'da oğluyla birlikte gözaltına alınmıştı.

Mahkumların sır dolu ölümü, İsrail'in savaşın başlamasından bu yana Filistinli mahkumlara yönelik baskılarını arttırdığı bir döneme denk geldi.

Cezaevi yetkilileri, tutukluların avlulara, elektronik cihazlara, aile ve avukat ziyaretlerine erişimleri olmaksızın hücrelerine kapatıldıkları bir dizi cezalandırıcı tedbiri uygulamaya koydu.

Filistinli Mahkumlar Derneği ve mahkumların ifadeleri, tutukluların her gün şiddetli dayak, gözdağı, baskın ve eşyalara zarar verme ya da el koymaya maruz kaldıklarını bildiriyor.

Cezaevi yetkilileri kantini kapattı ve mahkumlar porsiyonları azaltılmış günde iki öğün yemekle sınırlandırıldı.

Mahkumlar Derneği Sözcüsü Emani Sarhana Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, mahkumların tecrit, baskı ve açlığa maruz kaldıkları için şu anda "en zor ve acımasız dönemlerden" birini yaşadıklarını söyledi.

Sarhana, "Tıbbi tedavi de durdurulmuş durumda. Artık mahkumların tıbbi ihmale maruz kalmasından değil, tedavilerinin tamamen kesilmesinden bahsediyoruz" dedi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.