İklim Anlaşması’nın uygulanmasında uzlaşı

İklim Anlaşması’nın uygulanmasında uzlaşı

Birleşmiş Milletler 24. İklim Konferansı’nda yaklaşık 200 ülke 2015'te imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın hayata geçirilmesi konusunda mutabakata vardı.

Polonya'nın Katoviçe kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler'in İklim Değişikliği Zirvesi'nde Paris İklim Anlaşması'nın nasıl uygulanacağına yönelik kural kitabında uzlaşma sağlandı. İki haftalık müzakereler ve iki yıllık çalışmanın ardından ülkeler siyasi bölünmüşlükleri aşarak Paris İklim Anlaşması’nın ayrıntıları konusunda bir çerçeve mutabakatına vardı.

195 ülkenin onay verdiği 156 sayfalık kural kitabı, sera gazı salımını düşürme hedeflerinin nasıl izleneceğini ve ülkelerin emisyon planlarının nasıl güncelleneceğinin çerçevesini çiziyor. Anlaşma çerçevesinde ayrıca yoksul ülkelere sera gazı emisyonunu düşürmek için destek ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak için maddi yardım sağlanacak.

Paris İklim Anlaşması’yla sıcaklıkların yükselmesinin 2 derecenin altında kalması amaçlanıyor.

Paris Anlaşması'nın hedefi ne?

1992 tarihli BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ni (UNFCCC) imzalayan ülkeler tarafından 2015'te üzerinde uzlaşılan Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine kıyasla 2 derecenin altında tutulmasını hedefliyor. Anlaşma, tarafların fosil yakıt kullanımını giderek azaltarak yenilenebilir enerjiye yönelmelerini amaçlıyor. Anlaşmanın nasıl uygulanacağı konusunda şu ana kadar görüş birliğine varılamamıştı.

Anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Ancak anlaşma halen TBMM'de onaylanmadığı için Türkiye henüz resmi olarak anlaşmanın tarafı değil.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.