İlim adamlarından Erdoğan'a tepki: Dini değil kendini güncelle

İlim adamlarından Erdoğan'a tepki: Dini değil kendini güncelle

Erdoğan'ın, "14 asır öncesi hükümleri bugün uygulayamazsınız" sözleri İslami camiada büyük yankı uyandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada Nureddin Yıldız'a yönelik eleştiride bulunurken sarf ettiği "İslam'ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. Siz İslam'ı 14 asır öncesi hükümleri ile bugün uygulayamazsınız" sözleri büyük yankı uyandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İslam'ın güncellenmesi gerektiği" yönündeki ifadelerine cevap veren ilahiyatçılar bu sözlere çok sert bir şekilde karşı çıktı.

"İslam bir güneştir"

Twitter hesabından bir açıklama yapan İhsan Şenocak şu ifadeleri kullandı:

"Problem İslam'da olmadığına, bilakis İslamın yaşanmamasından kaynaklandığına göre çare İslamın değil, İslama muhatap zihinlerin yenilenmesidir. Mevzuyu şu ifadelerle klişelendiren Üstad Necip Fazıl’a selam olsun; İslam bir güneştir. Güneş yenilenmez.Güneşe bakan gözler yenilenir."

"Evrensel bir dinin güncellenmeye ihtiyacı yok"

Siyer Vakfı kurucusu, Araştırmacı yazar Muhammed Emin Yıldırım ise şu sözlerle 'dinde güncelleme' girişimlerine karşı çıktı:

"Aziz dinimiz İslam, zaman ihtiyarladıkça gençleşen ilahî sistemin adıdır. Evrensel olan bir dinin güncellenmeye ihtiyacı yoktur. Tecdid/yenilik dinde değil, muhatapların zihinlerinde ve hatiplerin dillerinde olur. Sözün nerelere varacağına dikkat etmek gerekir..."

Yalova Üniversitesi'nde İslamî İlimler Fakültesi'nde akademisyen olan Ebubekir Sifil ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Nureddin Yıldız'a soruşturma açılmasını şu sözlerle eleştirdi:

"Nureddin Yıldız hoca hakkında açılan davanın gerekçesi ilginç. Hoca kimi kime karşı kışkırtmış? Kimi tahkir/tahrik etmiş? İlim adamları arasında tartışılması gereken bir hususun dava konusu yapılması -sonunda mahkûmiyet çıksın çıkmasın- maşeri vicdanı yaralamıştır."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.