Üniversiteler arasında ‘İslam'ı güncelleştirme' yarışı

Üniversiteler arasında ‘İslam'ı güncelleştirme' yarışı

Üniversiteler 'İslam’da güncelleme' isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek vermek için birbirleriyle yarıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fetva veren ilim adamlarına tepki göstererek “İslam’ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar” demişti.

Cumhurbaşkanı bugün de dinde reforma aramadıklarını belirterek, “Zamanın değişmesiyle ahkamın da değişeceği inkar edilemez” diye konuşmuştu.

Nureddin Yıldız'ın Kuran ayetlerini açıklayan bu sözleri laik cenah tarafından tepki ile karşılanmıştı

Erdoğan, ayrıca din konusunda Türkiye’de kime kulak verileceği konusunda karmaşa yaşandığını da anlatarak, “Bu konularda konuşma yetkisi benim değil” diyerek Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki Din İşleri Yüksek Kurulu’nu işaret etti.

Marmara: Bunlar Selefi

Marmara Üniversitesi (MÜ) İlahiyat Fakültesi'nin yazılı açıklamasında, "Yolu asla ülkemizin örgün dini eğitim kurumlarından geçmeyen, Selefi anlayıştan beslendikleri anlaşılan ve kendi göreceli fikirlerini tekfirci bir söylemle mutlak hakikat olarak sunmaya çalışan bu kişiler asla bu ülkenin dini anlayışını temsil edemezler." denildi

Böyle söylemlerde bulunanların ‘marjinal’ olarak tanımlandığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Mart 2018 tarihli konuşmalarındaki dinin doğru anlaşılması ve yorumlanması yönündeki hassasiyetine aynen katıldığımızı, İlahiyat Fakülteleri olarak bu konudaki görev ve sorumluluklarımızın bilincinde olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.”

Ankara: Son derece yerinde ve anlamlı

Ankara Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, Erdoğan’ın açıklamalarını ‘son derece yerinde ve anlamlı bulduklarını’kaydetti.

Dekanlıktan yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “Marjinal gruplar olarak nitelendirdiği bu görüş sahiplerini eleştirisinde Sayın Cumhurbaşkanının dile getirdiği, ‘İslam’ın güncellenmesi’ ve‘1400 sene önceki hükümlerin bugün uygulanamayacağı’ gibi ifadelerin bazı çevrelerce maksadını aşan ve istismara elverişli bir tarzda yorumlandığı görülmektedir. Aynı konuşmasında hayatın dinamikliğine ve güncellenmenin bu yüzden zorunlu olduğuna işaret eden Sayın Cumhurbaşkanı aslında, İslam Hukuku’nun temel kaidelerinden biri olan ‘zamanın değişmesiyle hükümlerin değişeceği’ ilkesine işaret etmektedir.”

Çukurova: Millete tercüman

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Ali Osman Ateş ise şunlar söyledi: “Sayın cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalarını son derece isabetli buluyorum. Artık bıçağın kemiğe dayandığını, halkımızın rahatsızlığının tahammül edilemez boyutlara ulaştığını, Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu hususta milletimizin duygularına tercüman olduğunu düşünüyorum.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.