İlk kez bir İsrail Cumhurbaşkanı Bahreyn'i ziyaret etti

İlk kez bir İsrail Cumhurbaşkanı Bahreyn'i ziyaret etti

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ikinci yıl dönümünü dolduran İbrahim Anlaşmaları çerçevesinde ilişkilerin normalleştiği Bahreyn'i ziyaret etti.

İsrail'den Bahreyn'e cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşti.

Bu kapsamda İsrail Cumhurbaşkanı Herzog pazar günü Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife tarafından başkent Manama’da kırmızı halı ve törenle karşılandı.

Herzog'un söz konusu ziyareti İsrail'in İbrahim Anlaşmaları çerçevesinde bazı ülkelerle ilişkilerini normalleştirmesinin 2. yıl dönümünde geldi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Bahreyn'de İsrail milli marşı Hatikvah ile karşılanması dikkat çekti. Herzog bu durum hakkında şu yorumları yaptı:

"İttifaklarımızı barış için güçlendirmeliyiz. Bölgemizdeki daha çok devleti ve milleti barış çemberine sokmalıyız. İnşallah."

Daha sonraı Bahreyn Kralı Al Halife, Herzog'u başkent Manama’daki El Kudaybiye Sarayı'nda ağırladı.

Cumhurbaşkanı Herzog, Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Bahreyn Kralı Al Halife'nin barış, dostluk, hoşgörü vizyonunu ve sulh gündemiyle genişleyecek olan İbrahim Anlaşmaları'na yönelik büyük katkılarını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Ziyaretinin İsrail'in Bahreyn ile başta savunma, ticaret, turizm ve çevre alanlarındaki ortaklıklar olmak üzere ilişkilere verdiği önemi vurgulayan Herzog, "Barışımız stratejiktir ve tüm vatandaşların barışın meyvelerinden istifade edebilmesi için milletimize ve bölgedeki tüm insanlığa katkıda bulunur." diye konuştu.

Bahreyn Hamad bin İsa Al Halife'ye yaptığı konuşmada Herzog, "İbrahim'in oğulları Yahudilerin ve Müslümanların beraber yaşayabileceği ve barış içerisinde yol alabileceği bölgede tarih yazma konusunda ön saflarda bulunduğunu" kaydetti.

Ziyareti öncesinde gezisini, İsrail ve İbrahim Anlaşmaları imzacıları olan Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerde tarihi bir adım olarak nitelendiren Herzog "İsrail Devleti ile daha fazla milletin barış sağlamasına yönelik başka bir adım." ifadelerini kullanmıştı.

Bahreyn Kralı Al Halife ise ülkesinde Filistin halkının meşru haklarını güvence altına alacak ve hem Filistin hem İsrail hem bölge halkları için istikrara, kalkınmaya ve refaha öncülük edecek adaletli, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışa yönelik sabit bir desteğin olduğunu söyledi.

Al Halife, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un ziyaretine işaretle, "Bunun ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmede mühim bir rol sağlayacağından eminiz." dedi.

Öte yandan ülkede birçok İsrail karşıtının da bulunduğu biliniyor. Hatta, Herzog'un ziyareti öncesinde Bahreynliler, İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını protesto etti. Ziyaret günü de protesto gerçekleştirmek isteyen Bahreynliler polis tarafından engellendi ve o gün başkentte güvenlik önlemleri büyük ölçüde artırıldı.

Bahreyn ziyaretini tamamlayan Herzog'un barış anlaşmasının yıl dönümü çerçevesinde bugün Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.