İnanılmaz gerçek: Günde 20 ABD askeri intihar ediyor

İnanılmaz gerçek: Günde 20 ABD askeri intihar ediyor

ABD'de yayınlanan veriler; Vietnam, Irak ve Afganistan'da savaşan eski askerlerdeki intihar vakalarındaki artışı ortaya koyuyor.

ABD'nin 2011 yılında Irak'tan birliklerini çekmesi sonrası, binlerce asker ordudan atıldı ve ABD ordusunun küçülme hamlesi büyük bir baskıya sebep oldu. Bu da, küçük ve ehemmiyetsiz sebeplerle ordudan atılan birçok askeri sağlık hizmetlerinden ve onursuz sayılmayan şekilde askeriyeden ayrılanlara sağlanan diğer faydalardan mahrum bıraktı.

"Uyuşturucu ve morfin kullanımı yaygın"

Sağlık hizmeti ve benzeri hizmetlerle ilişiği kesilen birçok eski asker, eskiden girdikleri çatışmaların ve katıldıkları savaşların fiziksel acı ve zihinsel rahatsızlığı dindirebilme amacıyla uyuşturucu hap ve morfin kullanmaya başladı. Bazıları evsiz kaldı, bazıları ise intihar ederek yaşamlarına son verdi.

Geçtiğimiz hafta, Amerika Birleşik Devletleri Gazi İşleri Bakanlığı bu kişileri korumaya almak için önemli bir adım attı. Bu yazdan itibaren gazilerden bazılarına acil akıl sağlığı hizmeti sunulacak.

Irak ve Afganistan'da görevi bırakan 100 bin asker var

ABD'de bu şekilde mahrum kalarak ordudan ayrılan yaklaşık 500 bin eski asker bulunuyor. Bunlar içerisinde 100 binden fazlası askerliği Irak ve Afganistan savaşları sırasında bırakmış. Hükümet bu kişiler arasında akıl sağlığı problemlerinden muzdarip olanların oranını bilmiyor. Ancak Irak savaşından bu yana bu sorunla karşılaşanların fazlalığı gün yüzüne çıkmıştı. 2009 yılından beri ABD, akıl sağlığı problemleri yahut travmatik beyin yaralanmaları olan 22 bin askeri, kötü davranışları sebebiyle ordudan çıkarmıştı.

2014 yılında intihar eden eski asker sayısı 7400

ABD'de Vietnam, Afganistan, Irak gibi ülkelerde savaşmış eski askerlerin karşı karşıya kaldığı evsizlik, akıl hastalıkları, intihar gibi vakalar büyük bir problem durumunda. Resmi verilere göre on binlerce eski asker hayatını sokaklarda geçiriyor. Amerika'da günde ortalama 20 eski asker intihar ediyor. En son 2014 yılında toplanan veriye göre bir yılda 7400'den fazla eski asker intihar ederek yaşamına son verdi. Bu kişilerin yüzde 70'i Gazi İşleri Bakanlığı'nın hizmetlerinden faydalanamıyordu. ABD'de 'gaziler' nüfusun yaklaşık yüzde 9'unu oluşturuyor. Eski erkek askerler için intihar riski, yetişkin erkeklerden yüzde 21 daha fazla. Eski kadın askerler içinse aynı oran yüzde 40.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.