İngiliz uzman Cockburn: Türkiye daha önemli bir oyuncu haline gelecek

İngiliz uzman Cockburn: Türkiye daha önemli bir oyuncu haline gelecek

The Independent’ın Ortadoğu muhabiri Cockburn, Türkiye’nin Afrin’i almasını yorumladı.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Independent’ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye’nin Afrin’i almasını yorumladı:

Bu kolay zaferle Türkiye Suriye’de daha önemli bir oyuncu haline gelecek.”

Cockburn, şu anda temel sorunun şehrin el değiştirmesinin ardından Kürt çoğunluğun etnik temizliğe maruz kalıp kalmayacağı olduğunu yazdı.

Afrin kent merkezinin ele geçirilmesinin ardından Demirci Kawa heykelinin yıkılmasına işaret eden Cockburn, yazısına şöyle devam etti: “Bir Arap gücü olan ÖSO savaşçılarının ilk eylemi, mitolojik bir Kürt kahramanının Afrin merkezindeki heykelini yıkmak oldu."

Cockburn şunları yazdı:

Belli ki YPG komutanları Afrin’in savunulamaz olduğu sonucuna vardı ve seçenekleri olmadığı için şehirden çekildi. 

Türkler açısından bu, kolay bir zafer olmuş olabilir, ama sonuçta bir zafer ve Suriye krizinde onları daha önemli bir oyuncu haline getirecek. Ama tabii ellerindeki kartlardan fazlasına da oynayabilirler.

Şehirdeki Kürt simgelerinin tahrip edilmesi gelecek açısından hayra alamet değil. Bazı Suriyeli Kürt liderler, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde Türk denetiminde bir Sünni blok yaratmayı planladığını düşünüyor.

Kritik soru, Erdoğan’ın bu noktadan sonra ne yapacağı. Afrin’i almış olabilir, ama Suriye’deki asıl Kürt bölgesi Fırat’ın batısındaki Arap şehri Menbiç’ten başlayıp Irak sınırına kadar uzanıyor. "

PKK'nın ABD korumasında olduğuna ve ABD için en tek mantıklı müttefik olduğuna dikkat çeken Cockburn, Menbic için farklı bir senaryonun yaşanabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.