İngiltere Başbakanı Starmer: Orta Doğu'daki savaşa sürüklenmeyeceğiz

İngiltere Başbakanı Starmer: Orta Doğu'daki savaşa sürüklenmeyeceğiz

İngiltere, Hürmüz Boğazı’nın açılması için plan üzerinde çalıştığını ancak bunun bir NATO misyonu olmayacağını da belirtti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkesinin kendisini ve müttefiklerini savunmak için gerekli adımları attığını ancak "Orta Doğu’da daha geniş çaplı bir savaşa sürüklenmeyeceğini" söyledi.

Starmer, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasına yönelik planların NATO misyonu kapsamında yürütülmeyeceğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, boğazın güvenliği için bazı ülkelerle görüşmeler yürüttüğünü açıklamasının ardından Londra’dan temkinli bir yaklaşım geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı da ülkenin Avrupa ortakları dahil tüm müttefiklerle birlikte deniz ulaşımının yeniden sağlanmasına yönelik uygulanabilir bir plan üzerinde çalıştığını belirtti. Bakan, konuyu Trump ile görüştüğünü ifade etti.

Almanya hükümeti ise Orta Doğu’da ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmanın NATO’nun savaşı olmadığını açıkladı. Başbakanlık Sözcüsü Stefan Kornelius, ittifakın savunma amaçlı bir yapı olduğunu ve mevcut durumda NATO birliklerinin konuşlandırılması için bir yetki bulunmadığını söyledi.

Yunanistan da Hürmüz Boğazı’nda askeri operasyonlara katılmayacağını duyurdu. Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis, ülkesinin yalnızca Avrupa Birliği’nin Kızıldeniz’de ticari gemileri korumaya yönelik “Aspides” deniz misyonuna katkı sağlayacağını belirtti.

Açıklamalar, ABD Başkanı Trump’ın NATO müttefiklerini Hürmüz Boğazı’nın açılması için daha fazla sorumluluk almaya çağırmasının ardından geldi. İran’ın boğazı fiilen kapatması küresel enerji arzı ve ticaret üzerinde ciddi endişelere yol açmış durumda.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.