İngiltere Başbakanı Sunak Ukrayna'da: 3.2 milyar dolarlık yeni yardım yolda

İngiltere Başbakanı Sunak Ukrayna'da: 3.2 milyar dolarlık yeni yardım yolda

İngiltere, ABD'den sonra Ukrayna'ya en fazla askeri desteği sağlayan ikinci bağışçı ülke konumunda.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Rusya'ya karşı savaşında askeri finansmanın arttırılması da dahil olmak üzere Ukrayna'ya yeni bir destek paketi açıklamak üzere Kiev'i ziyaret ediyor.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre Sunak'ın ziyareti sırasında Ukrayna'ya önümüzdeki mali yıl için sağlanacak askeri fonun 2.5 milyar pound (3.2 milyar dolar) olacağını açıklaması bekleniyor. Söz konusu fon uzun menzilli füzeler, hava savunma, topçu mühimmatı ve deniz güvenliğini kapsayacak.

Sunak Cuma günü yaptığı açıklamada "Bugün buraya tek bir mesajla geldim: Birleşik Krallık da geri adım atmayacaktır" dedi.

Başkente varışının ardından yaptığı ilk açıklamada "Ukrayna'nın en karanlık saatlerinde ve gelecekteki daha iyi günlerinde yanında olacağız" dedi.

Sunak Ukrayna'yı ilk kez Kasım 2022'de, başbakan olduktan kısa bir süre sonra ziyaret etmişti. İngiltere, Ukrayna'nın en güçlü destekçilerinden biri olmuştur.

İngiltere, 2022 ve 2023 yıllarında Ukrayna'ya toplam 4,6 milyar pound (3,3 milyar dolar) askeri yardımda bulunarak ABD'den sonra en büyük ikinci bağışçı konumunda.

Hem Ukrayna hem de Rusya 22 ay süren çatışmaların ve uzun süreli bir çatışma potansiyelinin ardından silahlarını yenilemek için uğraşıyor. Yaklaşık 1.500 kilometrelim cephe hattı kış aylarında büyük ölçüde hareketsiz kaldı ve savaşan her iki taraf da uzun menzilli saldırıları mümkün kılan top mermilerine, füzelere ve insansız hava araçlarına ihtiyaç duyuyor.

Kiev, Moskova'nın Kuzey Kore'den topçu mermileri ve füzeler, İran'dan da insansız hava araçları aldığını iddia ediyor. Beyaz Saray 4 Ocak'ta ABD istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde Rusya'nın Kuzey Kore'den balistik füzeler aldığını ve İran'dan da bu tür füzeler talep ettiğini belirtti.

Kiev daha fazla askeri yardım istiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin Batılı müttefiklerini, Ukrayna'nın halihazırda aldığı milyarlarca dolarlık askeri yardıma ek olarak daha fazla destek sağlamaları için zorluyor.

Zelenskiy bu hafta Rusya'ya karşı destek toplamak ve yeni vaatler almak üzere üç küçük Baltık ülkesi olan Litvanya, Estonya ve Letonya'yı ziyaret etti. Kiev'in en sadık destekçileri arasında yer alan Doğu Avrupa ülkeleri daha fazla füze, insansız hava aracı, obüs ve top mermisi sözü verdi.

Zelenskiy, Ukrayna'nın Rusya'nın son hava saldırılarına karşı koymak için özellikle hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğu konusunda uyarıda bulundu -Kiev'deki yetkililere göre 29 Aralık ve 2 Ocak tarihleri arasında 500'den fazla insansız hava aracı ve füze saldırısı yaşandı.

Rusya'nın son saldırıları Ukrayna'nın hava savunma kaynaklarını tüketiyor ve Ukrayna'yı savunmasız bırakıyor.

Sunak İngiltere'nin Ukrayna'nın güvenliğinin "bizim güvenliğimiz" olduğunun farkında olduğunu söyledi.

Sunak ayrıca, "Bugün daha da ileri giderek askeri yardımlarımızı arttırıyor, binlerce son teknoloji insansız hava aracı teslim ediyor ve Ukrayna'ya uzun vadede ihtiyaç duyduğu güvenceleri sağlayacak tarihi bir güvenlik anlaşması imzalıyoruz.” dedi.

Batı'nın Ukrayna'nın savaş çabalarına verdiği destek giderek azalıyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Kiev'e 60 milyar dolarlık yeni fon gönderme planı Kongre'de bekletiliyor.

Avrupa'nın Mart ayında 12 ay içinde bir milyon top mermisi sağlama taahhüdü de geçen yılın sonuna kadar sadece 300.000 kadarının teslim edilmesiyle havada kaldı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.