İngiltere: Husileri hedef almaya devam edeceğiz

İngiltere: Husileri hedef almaya devam edeceğiz

ABD'nin geçtiğimiz dönemde Yemen'de Husileri hedef alacağını Suudi Arabistan üzerinden İran'a ilettiği ortaya çıkmıştır.

İngiltere Salı günü, İran destekli Husilere yönelik ABD ile ortaklaşa düzenlenen son saldırılarının ardından, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz gemilerine saldırma kabiliyetini engellemeye devam etme sözü verdi.

Amerikan ve İngiliz hava kuvvetleri, bu ayın başlarında Husilere yönelik ilk saldırı dalgasının ardından Pazartesi günü yeni bir ortak askeri operasyonla Yemen'i vurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron yaptığı açıklamada "En son 10 gün önce harekete geçtiğimizden bu yana Kızıldeniz'de Husiler tarafından gemilere 12'den fazla saldırı düzenlendi" dedi.

"Bu saldırılar yasadışıdır. Kabul edilemezler.” Diyen Cameron, "Bir kez daha yaptığımız şey, bu saldırıları gerçekleştirme kabiliyetlerini azaltmaya devam edeceğimize dair mümkün olan en net mesajı göndermektir… sözlerimizi ve uyarılarımızı eylemle destekliyoruz" diye ekledi.

Washington ve Londra, Yemen’e yönelik saldırılarını destekleyen diğer ülkelerle birlikte yaptıkları ortak açıklamada, ABD ve İngiltere'nin son saldırılarının "Husilerin uluslararası ve ticari deniz taşımacılığına ve Kızıldeniz'den geçen donanma gemilerine yönelik devam eden saldırılarına yanıt olarak Yemen'deki sekiz Husi hedefine" yönelik olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Bu özel saldırılar, Husilerin küresel ticareti ve masum denizcilerin hayatlarını tehdit etmek için kullandıkları kabiliyetleri bozmayı ve azaltmayı amaçlamaktadır" denildi.

İlk ortak saldırıdan bu yana ABD, Washington'un hem sivil hem de askeri gemiler için yakın tehdit oluşturduğunu söylediği füzelere karşı ayrı hava saldırıları da düzenledi.

Ancak Husiler gerek İngiltere-ABD gerekse ABD’nin tek başına gerçekleştirdiği saldırılardan sonra Kızıldeniz’i kullanan İsrail bağlantılı veya İsrail’e gitmekte olan gemileri hedef alacaklarını yineledi.

Husiler kısa bir süre önce yaptıkları açıklamada Çin ve Rus gemilerini hedef almayacaklarını belirtmişti.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.