İngiltere ile Avrupa Birliği, Brexit sonrası ticarette uzlaştı

İngiltere ile Avrupa Birliği, Brexit sonrası ticarette uzlaştı

İngiltere ve Avrupa Birliği Brexit sonrası ticaret anlaşmasında uzlaştı.

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık Brexit sonrası ticaret anlaşmasında aylar süren anlaşmazlığın ardından uzlaşıya vardı.

BBC'nin aktardığı habere göre Downing Sokağı'nda yapılan basın konferansında açıklama yapan Boris Jonshon, "Hukukumuz ve kaderimiz üzerinde kontrolü yeniden sağladık" ifadelerini kullandı.

Brüksel'deki basın konferansında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen açıklamasında "Bu uzun ve dolambaçlı bir yoldu ancak bizim bunun sonucu olarak gösterecek iyi bir anlaşmamız var." ifadelerini kullandı. Leyen, anlaşmanın 'adil' ve 'dengeli' olduğunu söyledi ve AB 'güvenilir bir partner olarak kalacak' dedi.

Jonshon yaptığı açıklamada, yıllık 668 milyar poundluk anlaşmanın "bu ülkedeki işleri koruyacağını" ve "Birleşik Krallık mallarının AB pazarında vergi ve kota olmadan satılmasını sağlayacağını" söyledi.

Birleşik Krallık, önümüzdeki perşembe (31 Aralık) -resmi olarak AB'den ayrılışından bir sene sonra- Avrupa Birliği'nin ticaret üyeliğinden ayrılmaya hazır olacak.

Yeni anlaşma, yeni şartlar

AB Komisyonu, üyelikten ayrılan İngiltere ile dün uzlaşılan "Ticaret ve İşbirliği Anlaşması" taslağını yayımladı.

Anlaşmanın bazı şartları ise şunlar:

Taraflar arasında yeni bir serbest ticaret anlaşması yapılacak.

Mal ve hizmetlerle birlikte yatırım, rekabet, kamu destekleri, vergi, ulaşım, enerji, balıkçılık, veri güvenliği ve sosyal güvenlik gibi alanları da kapsayan anlaşmada İngiltere, mali destek sağlam şartıyla AB'nin araştırma programlarına katılabilecek.

Bağlayıcı bir uzlaşmazlık çözüm mekanizması kurulacak. Bu mekanizma rekabetin adil ve eşit şartlar altında gerçekleşmesini sağlarken, rekabeti engelleyici davranışları önleyecek.

AB ve İngiltere karasularındaki balık stoku ortak yönetilecek. Avrupalı balıkçıların faaliyetleri sürdürülecek.

Hava yolu, kara yolu, demir yolu ve deniz ulaşımları devam edecek. AB ve İngiltere ulaşım alanında adil biçimde rekabet edecek.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.