İngiltere Parlamentosu'ndan Facebook'a 'dijital gangster' suçlaması

İngiltere Parlamentosu'ndan Facebook'a 'dijital gangster' suçlaması

İngiltere Parlamentosu'nun dezenformasyon ve sahte haber ile ilgili hazırladığı raporda Facebook, gizilik ve rekabet kurallarını kasıtlı olarak çiğnemekle suçlandı.

İngiltere Parlamentosu Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi'nin hazırladığı 108 sayfalık raporda Facebook'un kullanıcıların verilerini kâr amaçlı sattığı, sosyal medya platformunun çok daha katı bir düzenlemeye tabi tutulması gerektiği vurgulandı.

"Facebook sadece güvenlik sorunu açığa çıkınca önlem alıyor"

Komite'nin bir yıldan uzun süren çalışması sonucu ortaya çıkan raporda, şirkete ağır eleştiriler getirildi:

"Facebook, kârı veri güvenliğine tercih etmeyi sürdürüyor. Kullanıcı bilgilerinden kazanç elde etmek için risk alıyor. Bizce çok açık ki Facebook sadece ciddi güvenlik açıkları kamuoyunda duyulunca önlem alıyor" denildi.

Geçen yıl Facebook'un 50 milyon kullanıcı profiline ait verileri Cambridge Analytica şirketi ile paylaştığı ve bu bilgilerin şirket tarafından usulsüz kullanıldığı ortaya çıkmıştı. İngiliz şirket, kişisel verileri 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmakla suçlanmıştı.

'Düzenleyici kurul' önerisi

İngiltere Parlamentosu Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi'nin raporunda Facebook'un sıkı düzenlemelerle kontrol edilmesi gerektiği belirtildi ve "Sosyal medya şirketleri sadece bir 'platform' olduklarını iddia ederek sitelerindeki içeriği düzenleme sorumluluğu yokmuş gibi davranamaz" denildi.

Zorunlu mesleki ahlak ilkelerini de içeren yeni kapsamlı düzenleme yapılması gerektiği belirtilen raporda, sosyal medya şirketlerine karşı yasal kovuşturma başlatabilecek ve kullanıcı bilgilerini paylaşmaya zorlayacak bağımsız bir düzenleyici kurul kurulması önerildi.

Raporda örnek olarak Almanya'da geçen yıl kabul edilen yasa gösterildi. Ocak 2018'de kabul edilen yasaya göre teknoloji şirketleri platformlarında nefret söylemi içeren içerikleri 24 saat içinde kaldırmazsa 20 milyon euroya varan cezalar ödemek zorunda. Raporda bu yasanın sonucu olarak Facebook'un her altı moderatöründen birinin Almanya'da çalıştığı belirtildi.

"Gangster gibi"

Raporda Facebook piyasadaki hakimiyetini rakiplerini ezmek, bu şirketlerin Facebook ve iştirakleriyle rekabet edememesi için sistemlerini bu şirketlere kapatmak ve kullanıcılara ulaşmak için Facebook'a muhtaç olan küçük şirketlere karşı "zorbalık" yapmakla suçlandı.

"Facebook gibi şirketlerin kendilerini hukuktan üstün görerek, online dünyada dijital gansgterler gibi davranmalarına izin verilmemeli" uyarısı yapıldı.

Zuckerberg şahsen eleştirildi

Raporda Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de şahsen eleştirildi. Komite Başkanı Damien Collins, "Mark Zuckerberg, dünyanın en büyük şirketlerinden birinin tepesinde oturan bir isim olarak, gerekli liderliği ve sorumluluğu gösteremiyor" dedi.

Raporu hazırlayan milletvekilleri Zuckerberg'in ifade vermesi için çağrıldığı İngiltere'ye gelmemesine de tepki gösterdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.