İngiltere ve ABD'den ekonomik ortaklık anlaşması

İngiltere ve ABD'den ekonomik ortaklık anlaşması

Biden ve Sunak tarafından kabul edilen Atlantik Deklarasyonu bir serbest ticaret anlaşması olmasa da, iki ülke arasında teknoloji, savunma ve çevreci sektörler açısından daha yakın bağlar geliştirilmesini öngörüyor.

İngiltere ile ABD, aralarında ekonomik işbirliğini öngören Atlantik Deklarasyonu üzerinde anlaştı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, göreve geldiği tarihten bu yana Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı ilk resmi ziyarette Başkan Joe Biden ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. 

Biden, Büyük Britanya'nın ABD'ye en yakın ülke olduğunu belirterek, "Ülkelerimizin hızla değişen dünyanın en ileri noktasında kalmalarını sağlamak için ortaklığımızı nasıl uyarlamaya ve geliştirmeye devam edebileceğimizi görüştük." değerlendirmesinde bulundu.

Sunak da Brexit sonrası İngiltere'nin ABD için "Kendinden emin, gururlu ve özgür" bir müttefik olacağını vurgulayarak, "Yeni teknolojilerin inanılmaz fırsatlar sunmasının yanı sıra düşmanlarımıza da daha fazla araç sağlaması nedeniyle ekonomilerimiz belki de Sanayi Devrimi'nden bu yana en büyük dönüşümü yaşıyor." diye konuştu.

Yeni NATO Genel Sekreteri bir İngiliz olabilir mi?

Görüşmede ekonomik açıdan fırsatları ele alan iki lider, Ukrayna'ya en fazla yardım yapan iki ülke olarak taahhütlerinin süreceğini vurguladı. 

Öte yandan Sunak'ın, NATO'nun yeni genel sekreteri için geçen isimlerden biri olan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace adına Biden'a kulis yaptığı bildirildi. 

Biden ise, BBC'den bir muhabirin yeni NATO genel sekreterinin İngiliz olması için uygun zamanın gelip gelmediğine dair soruya "Olabilir... bekleyip görelim" yanıtını verdi.

"21'inci yüzyılın ortaklığı"

Ukrayna'dan Çin'e, ekonomik güvenlikten yeni bir kritik mineraller anlaşmasına kadar çok geniş bir yelpazede konuların ele alındığı görüşmede iki lider "21'inci yüzyılın ortaklığını" kurmak amacıyla yeni bir anlaşmaya vardı.

Atlantik Deklarasyonu adı verilen anlaşma, İngiltere'nin üyesi olduğu Avrupa Birliği'nden ayrılması anlamına gelen Brexit sonrasında iki ülke arasında yapılacağı taahhüt edilen kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasından uzak olsa da, kısa vadede iki ülke vatandaşlarının çıkarına hizmet edecek bir ekonomik ortaklık için çerçeve sunuyor.

Atlantik Deklarasyonu nedir?

Biden ve Sunak tarafından kabul edilen Atlantik Deklarasyonu bir serbest ticaret anlaşması olmasa da, iki ülke arasında teknoloji, savunma ve çevreci sektörler açısından daha yakın bağlar geliştirilmesini öngörüyor.

Anlaşmanın öne çıkan maddelerinden bazıları:

  • Anlaşma kapsamında kritik teknolojilerin tedarik zinciri konusunda işbirliği
  • Temiz enerji sanayi ve net sıfır hedefi doğrultusunda yeni bir nükleer ortaklık kurulması
  • İngiltere ve ABD arasında bir "Veri Köprüsü" inşa edilerek bürokrasinin azaltılması
  • Yapay zeka güvenliği konusunda uluslararası çabaların arttırılması ve korunması açısından gelecek yıl İngiltere'de bir uluslararası zirve yapılması
  • Yapay zeka, 5G, 6G, kuantum, yarı iletkenler ve biyoloji mühendisliği gibi geleceğin kilit teknolojileri alanlarında araştırma ve işbirliğinin geliştirilmesi
  • İki ülkeye zarar verebilecek teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanılmasının önlenmesi
  • İngiliz firmalarının, Amerikan firmaları ile aynı şekilde Amerikan hükümet yatırımlarından yararlanabilmesi için Kongre'de girişimde bulunulması

Kaynak: Euronews

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.