ABD ve İngiltere'nin Yemen saldırılarına dünya ne tepki verdi?

ABD ve İngiltere'nin Yemen saldırılarına dünya ne tepki verdi?

İran destekli Husiler ABD ve İngiltere'nin saldırılarının ardından bölgede İsrail ile bağlantılı gemileri hedef almayı sürdüreceklerini ifade etti.

İran Cuma günü ABD ve İngiltere'nin Yemen'de gerçekleştirdiği saldırıları sert bir dille eleştirerek Husilere yönelik saldırıların "keyfi" ve uluslararası hukukun "ihlali" olduğunu söyledi.

Gece boyunca süren saldırılar, savaştan zarar gören Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerle dayanışma amacıyla hareket ettiklerini ifade eden Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik haftalardır devam eden füze ve insansız hava aracı saldırılarının ardından geldi.

İran

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamada Tahran'ın "ABD ve İngiltere'nin bu sabah Yemen'in çeşitli kentlerine yönelik askeri saldırılarını şiddetle kınadığını" söyledi.

Kenani ayrıca saldırıların "keyfi bir eylem, Yemen'in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali ve uluslararası yasa ve yönetmeliklerin çiğnenmesi" olduğunu ifade etti.

ABD: Amaç gerilimi düşürmek

ABD ve müttefikleri Yemen'e yönelik hava saldırılarının ardından yaptıkları ortak açıklamada amaçlarının "gerilimi düşürmek ve Kızıldeniz'de istikrarı yeniden tesis etmek" olduğunu belirttiler.

Husilerin saldırıları hayati önem taşıyan deniz yolundaki trafiği sekteye uğrattı ve bazı şirketler bölgeden geçişi askıya aldı.

Kenani, saldırıların "bölgede güvensizlik ve istikrarsızlığı körüklemekten başka bir sonuç doğurmayacağı" ve "dünyanın dikkatini İsrail’in Gazze’de işlediği suçlardan başka bir yöne çekeceğini" savundu.

İranlı sözcü uluslararası toplumu "savaşın yayılmasını önlemek için" harekete geçmeye çağırdı.

Irak

Devlet haber ajansının (INA) bildirdiğine göre, Irak başbakanı danışmanı Fadi El Şemmari, Batı'nın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı genişlettiği ve bölgedeki gerilimi arttırdığı uyarısında bulundu.

Hamas

Hamas da yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak ABD ve İngiltere'nin, saldırılarının bölge güvenliği üzerindeki etkilerinin sorumluluğunu taşıyacaklarını söyledi.

Rusya

Rusya tarafından Cuma günü yapılan açıklamada Yemen'e yönelik saldırıları nedeniyle ABD ve İngiltere sert şekilde eleştirildi. Rusya saldırıların Ortadoğu'da gerilimi tırmandırdığını ve uluslararası hukuku hiçe saydığını söyledi.

Rusya ayrıca konuyu görüşmek üzere Cuma günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "ABD'nin Yemen'e yönelik hava saldırıları, Anglosaksonların BM Güvenlik Konseyi kararlarını saptırmasının bir başka örneğidir" dedi.

Zaharova saldırıların "uluslararası hukuku tamamen hiçe saydığını" ve "bölgedeki durumu tırmandırdığını" söyledi.

Çin

Çin, ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerine yönelik saldırılarının ardından tüm taraflara Yemen'deki çatışmanın büyümesini önleme çağrısında bulundu.

İngiltere

İngiliz Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey Cuma günü BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Yemen'deki Husi askeri hedeflerine yönelik yeni bir saldırı planlamadığını söyledi.

Kendisine olası başka saldırılar sorulduğunda ise şunları söyledi: "Şu anda planlanmış bir şey yok ve bu önemli bir nokta. Dün gece sınırlı, orantılı ve gerekli bir müdahaleydi."

Kaynak: Mepa News

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum