İtalya Yemen'de Husilere karşı askeri operasyonlara katılmayı reddetti

İtalya Yemen'de Husilere karşı askeri operasyonlara katılmayı reddetti

İtalya, ABD'nin Kızıldeniz'de kurduğu Refah Muhafızı Operasyonu'na da katılım sağlamadı.

Bir hükümet kaynağı Cuma günü yaptığı açıklamada İtalya'nın ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi grubuna karşı gece boyunca düzenlediği saldırılara katılmayı reddettiğini ve Roma'nın Kızıldeniz'de "sakinleştirici" bir politika izlemeyi tercih ettiğini söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen kaynak ayrıca hükümetin herhangi bir askeri harekata katılmak için parlamentonun desteğine ihtiyaç duyacağını ve bunun da hızla onay almayı imkansız hale getirdiğini söyledi.

ABD'li yetkililer, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki birçok hedefi havadan ve denizden vurduğunu, Hollanda, Avustralya, Kanada ve Bahreyn'in ise lojistik ve istihbarat desteği sağladığını söyledi.

Gece boyunca süren saldırılar, Husilerin dünyanın en yoğun ticaret yollarından biri olan Kızıldeniz'deki gemilere yönelik tekrarlanan saldırılarına bir yanıt niteliği taşıyordu. İran tarafından desteklenen grup, saldırılarının Hamas ile dayanışmanın bir göstergesi olduğunu belirtiyor.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto bu hafta başında Reuters'a yaptığı açıklamada Husi saldırılarının bölgede yeni bir savaşı tetiklemeden durdurulması gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler geçtiğimiz ay Kızıldeniz'deki sivil gemileri korumak için Refah Muhafızı Operasyonu'nu başlatmıştı.

İtalya Aralık ayında gemi sahiplerinden gelen destek talepleri üzerine bölgeye bir donanma gemisi göndereceğini açıkladı ancak ABD öncülüğündeki misyona katılmadı ve diğer AB müttefikleri de bu girişimden uzak durdu.

İtalya Savunma Bakanı Crosetto, İtalya'nın yeni bir uluslararası deniz misyonuna katılımı için parlamento onayına ihtiyaç duyacağını ve bunun da olası bir katılımı zorlaştıracağını söyledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.