İngiltere'de 3 kişinin öldüğü bıçaklı saldırının şüphelisi Libya asıllı 'Khairi Saadallah'

İngiltere'de 3 kişinin öldüğü bıçaklı saldırının şüphelisi Libya asıllı 'Khairi Saadallah'

İngiliz polisi geçtiğimiz gün düzenlenen saldırının "terör olayı" olduğunu, gözaltına alınan şüphelinin 25 yaşındaki Khairi Saadallah olduğunu açıkladı.

İngiltere'nin Reading kentinde Cumartesi akşamı düzenlenen bıçaklı saldırıda en az üç öldü, üç kişi de yaralandı. Yaralıların durumlarının ağır olduğu bildirildi. Polis saldırının "terör olayı" olduğunu, gözaltına alınan şüphelinin 25 yaşındaki Khairi Saadallah olduğunu açıkladı.

Khairi Saadallah'ın saldırının düzenlendiği parkta gözaltına alındığı ve saldırıyla ilgili olarak aranan başka bir kişi olmadığı duyuruldu.

BBC'ye konuşan güvenlik kaynakları Saadallah'ın Libya kökenli olduğunu söyledi.

BBC Muhabiri Dominic Casciani, Saadallah'ın 2019 yılında İngiltere iç istihbarat servisi MI5'in radarına girdiğini bildirdi.

Casciani'nin görüştüğü güvenlik kaynakları, Saadallah'ın "terör bağlantılı" olduğu düşünülen nedenlerle başka ülkelere seyahat etmek istediğine istihbaratla dikkat çektiğini belirtti. Ancak yapılan ilk değerlendirmede herhangi bir risk ya da tehdit unsuruna rastlanmadığı ve bu nedenle de Saadallah hakkında bir dosya açılmadığı ifade edildi.

Saldırgan yerel saatle 19:00'da başkent Londra'nın batısındaki kentin merkezindeki Forbury Gardens Parkı'nda bulunan iki grubu hedef almış ve bazı kişileri boyunlarından ya da kollarından bıçaklamıştı.

Sunday Mirror gazetesi, saldırganın daha fazla kişiyi bıçaklamasını onu üzerine atlayarak yere yatıran bir polisin önlediğini yazdı.

Parkta büyük paniğe neden olan saldırı sonrası yürütülen soruşturmaya terörle mücadele birimleri de dahil olmuştu.

Reading'de polis saldırılar sonrası akşam saatlerinde bazı evlere baskın düzenledi.

Polis cep telefonuyla saldırıyı görüntüleyenlerden, bu görüntüleri güvenlik güçleriyle paylaşmalarını ve "hayatlarını yitirenlerin ailelerine saygılı bir şekilde" sosyal medyada yayımlanmamasını istedi.

İngilere Başbakanı Boris Johnson Reading'de yaşananlar için "dehşet verici" dedi, müdahale eden güvenlik güçlerine teşekkür etti.

İçişleri Bakanı Priti Patel ve ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer da saldırıların "çok kaygı verici" olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Matt Hancock da "Gerekçesi ne olursa olsun, korkunç bir suç işlendi" dedi.

'Protestoyla ilgisi yok'

Forbury Gardens Parkı'nda Cumartesi günü gündüz saatlerinde ırkçılık karşıtı Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) eylemi yapılmıştı. Barışçıl geçen gösteri sonrası protestocular parktan ayrılmıştı.

Polis, olayın bu eylemle ilgili olduğuna dair hiçbir ipucu olmadığını açıkladı. Eylemin organizatörleri de barışçıl şekilde toplanan grubun olaysız dağıldığını ve polisle iş birliği yaptığını söyledi.

Türkiye'den kınama

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Reading'deki saldırıyı kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Söz konusu menfur saldırı, terörün masum insanları hedefleyen hain ve acımasız yüzünü bir kez daha göstermiştir. Bu zor gününde dayanışma içinde olduğumuz dost Birleşik Krallık halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Saldırıda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına sabır, yaralananlara acil şifa diliyoruz" denildi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.