İngiltere'de başbakanlık görevi için yarış başladı

İngiltere'de başbakanlık görevi için yarış başladı

İngiltere’de 11 Muhafazakâr Partili, Başbakan Theresa May’in istifasının ardından parti başkanı olarak göreve gelmek amacıyla adaylık başvurusunda bulundu.

İngiltere’de, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın  ilk sırada yer aldığı 11 Muhafazakâr politikacı, Başbakan Theresa May’in istifasının ardından parti başkanı olarak göreve gelmek amacıyla adaylık başvurusunda bulundu. Dokuz erkek ve iki kadından oluşan Muhafazakâr adaylar, son başvuru tarihinden kısa bir süre önce harekete geçerek partiye liderlik etmek üzere resmi olarak başvurdu.

Muhafazakâr Parti'de yapılacak liderlik seçiminde ilk olarak milletvekilleri adayları oylayacak ve bu oylamada en çok oyu alan iki isim daha sonra partinin 160 bin üyesi tarafından oylanacak. Meclis çoğunluğuna sahip partinin başkanlığını kazanacak olan isim Başbakanlık görevini de üstlenecek. Başlıca görevi ise 29 Mart'ta başarılamayıp, 31 Ekim'e ertelenmek zorunda kalınan İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışını (Brexit) tamamlamak olacak.

Adaylar arasında en şanslı isim olarak görülen Johnson, son olarak, daha iyi bir Brexit anlaşması teklif edilmediği sürece İngiltere’nin Brexit için vermeyi kabul ettiği 39 milyar sterlinlik (44 milyar euro) Brexit  ödemesinin askıya alınacağını dile getirmişti. Johnson, AB’yi güçlendirme ve ülkesini birleştirme sözü vererek, kendisini Avrupa seçimlerini önde tamamlayan Brexit Partisi ve muhalefetteki İşçi Partisi karşısında Muhafazakârların tamamen çökmesini önleyebilecek tek kişi olarak tanıtıyor.

Muhafazakâr Parti aslında büyük zorluklarla karşı karşıya. Partinin hayatta kalması, yeni liderinin, Haziran 2016 referandumunda İngilizlerin yüzde 52'sinin onayladığı Brexit’i hayata geçirme gücüne sahip olup olmamasına bağlı.

Theresa May'in boşaltacağı koltuk için aday olan bir diğer isim Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel’ın röportajına dayanarak, Avrupalıların Brexit anlaşması yeniden müzakere etmeye hazır olacaklarını iddia etti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.