İngiltere'de Boris Johnson koltuğunu korumayı başardı

İngiltere'de Boris Johnson koltuğunu korumayı başardı

İngiltere'de istifa baskısı altında olan Başbakan Boris Johnson için lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin meclis grubunda güven oylaması yapıldı.

İngiltere'de koronavirüs kısıtlamaları sırasında Başbakanlık Konutu'nda düzenlenen partiler nedeniyle istifa baskısı altında olan Başbakan Boris Johnson için lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin meclis grubunda güven oylaması yapıldı.

Johnson, oylamayı 148'e karşı 211 oyla kazandı.

Sonuçlar, Sir Graham Brady tarafından Başbakan Boris Johnson'a bildirildi.

Sonuçların açıklanmasının ardından, partisinin milletvekillerinin yarısına yakını aleyhte oy kullanmış olduğu için geleceği hakkında soru işaretleri olsa da, Johnson, "Partisinde başkanlığıyla ilgili tartışmaları geride bırakmak için bir fırsat olduğunu" söyledi; bu konuya "basının odaklandığını" savundu:

"Sonuç net ve gayet iyi bir sonuç. Yani artık hükümet olarak basının odaklandığı bu sorunu geride bırakıp halk için gerçekten önemli olan şeylere odaklanmaya devam edebiliriz. Bana destek veren partili arkadaşlarıma müteşekkirim. Şimdi hükümet ve parti olarak birlik olmalıyız."

Johnson'a bir ara seçimi düşünüp düşünmediği sorulduğunda ise "Kesinlikle ara seçime sıcak bakmıyorum" dedi.

Oylama öncesinde Johnson, TSİ 18.00'de kapalı oturumda partisinin milletvekillerine hitap etmişti.

BBC Politika Muhabiri Nick Eardley'nin Johnson'ın konuşması sonrasında milletvekillerden aldığı bilgiye göre Johnson, Muhafazakar Parti'nin geçmişte olanları geride bırakıp ülke için çalışmaya devam etme konusunda önemli bir dönüm noktasında olduğunu, partinin tekrar birleşmesi gerektiğini söyledi.

Ancak konuşmadan önce "isyancı" milletvekilleri ile görüşen Eardley, Johnson'a güvenin ciddi oranda azaldığını, bu oylamayı kazansa bile birçok milletvekilin başbakanın önümüzdeki seçimde kaybedeceği yönünde düşünceleri olduğunu bildirdi.

Oylama gizli oy ve basit çoğunluk esasına göre yapıldı.

Muhafazakar Parti'nin 359 milletvekilinin tümünün oylamaya katılması halinde, Johnson'ın görevde kalabilmesi için en az 180 oy alması gerekiyordu. Parti'nin her bir milletvekili oylamaya katıldı.

Boris Johnson, Başbakanlık Konutu'nda düzenlenen bazı partilere katıldığı için polis soruşturması sonrası para cezasına çarptırılmıştı.

Johnson oylamayı kazandığı için Muhafazakar Parti'nin mevcut kurallarına göre aynı oylama bir yıl yapılamayacak.

Oylama için partinin milletvekillerinden en az yüzde 15'inin (54) yazılı talepte bulunması gerekiyordu.

Bu sabah, oylama için yüzde 15'lik eşiğin aşıldığı açıklandı ancak kaç milletvekilinin oylama istediği belirtilmedi.

'Güven oylaması, spekülasyonların sona ermesi için bir fırsat'

Güven oylaması için gerekli sayıya ulaşıldığının açıklanmasından sonra Başbakanlıktan yapılan açıklamada "Bu oylama, aylardır süren spekülasyonların sona erdirilmesi ve geçmişe çizgi çekilmesi için bir fırsat" denildi.

Ardından Başbakan Johnson'ın ekibi tarafından tüm Muhafazakar Parti milletvekillerine gönderilen bir mesajda, liderlik yarışının partide bir "iç savaş başlatacağı" ve bunun da ana muhalefetteki İşçi Partisi'ne yarayacağı öne sürüldü.

Mesajda şu noktalar dikkat çekiyor:

  • Hükümetin Ukrayna'daki savaşa ve hayat pahalılığıyla mücadeleye odaklanması gerekiyor.
  • Boris Johnson'ın şu anda ülkede suç oranının azaltılması, vergilerin azaltılması ve Ulusal Sağlık Sistemi NHS'teki bekleme sürelerinin azaltılması gibi öncelikleri var.
  • Başbakan, Covid pandemisi sırasında hızlı bir aşılama programı başlatarak ve çalışanlar ve işletmeler için daha önce görülmedik düzeyde yardım programları uygulayarak barış dönemindeki en büyük krizlerden biriyle mücadele etti.

22 kabinenin üyesinden 16'sı Boris Johnson'a destek verdiğini açıklamıştı.

'Aritmetik zafer siyasi zafer anlamına gelmeyebilir'

BBC Politika Editörü Chris Mason, "isyancı" milletvekilleri dahil birçok kişinin Başbakan Johnson'ın bugünkü oylamayı kazanmasının beklediğini aktarmış; ancak "Aritmetik zaferin, siyasi zafer anlamına gelmeyebileceğini" belirterek "Güven oylamaları siyasi liderler için her zaman kötü haberdir" dedi.

Johnson'a karşı oy kullanan Muhafazakar Parti milletvekili Sir Roger Gale, bu sonucun Johnson için "kötü haber" olduğunu söyledi. Partisinin üçte birinden fazlasının liderine için güvensizlik oyu vermesini beklemediğini belirten Gale, "Başbakan sonbaharda hâlâ bu görevde olursa çok şaşırırım" dedi.
Thatcher güven oylamasını kazandıktan 8 gün sonra istifa etmişti

BBC'nin eski politika editörlerinden ve Today programının sunucularından Nick Robinson, İngiltere'de geçmişte güven oylamalarını atlatan başbakanların uzun vadede kaybettiklerine dikkat çekti.

"Demir Lady" olarak bilinen Margaret Thatcher'ın güven oylamasını kazandıktan sekiz gün sonra istifa etmek zorunda kaldığını hatırlatan belirten Robinson, Johnson'ın selefi Theresa May'in de oylamayı kazandıktan 6 ay sonra görevi bıraktığını vurguladı.

Theresa May 2018'deki oylamada oyların yüzde 63'ünü kazanmıştı, Johnson ise yüzde 58,8'ini kazandı.

Eski başbakanlardan John Major ise Muhafazakar Parti'nin meclis grubundaki güven oylamasını kazandıktan sonra 1997'de yapılan genel seçimde İşçi Partisi karşısında ağır bir yenilgi almıştı.

Robinson bununla birlikte Johnson'ın iktidara tutunmak için savaşmakta kararlı olduğuna dikkat çekiyor.

Kaynak: BBC Türkçe

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.