İngiltere'de Brexit için yeniden referandum çağrıları artıyor

İngiltere'de Brexit için yeniden referandum çağrıları artıyor

İngiltere'de anlaşmasız ayrılık ve ekonomik kaygılar, tartışmalara neden olurken İngiliz şirket patronları da Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) için 'yeniden referandum' çağrısında bulunanlar kervanına katıldı.

İngiliz iş insanları Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma şartları üzerinde son sözün halka verilmesini istiyor.

Brexit için son tarih olan mart ayının yaklaşmasıyla İngiliz şirketler anlaşmasız bir ayrılık ihtimalinden korkuyor. Ancak yapılacak anlaşmanın şartlarının da önemine dikkat çeken 70'den fazla iş insanı, bu şartların kabul edilmeden önce halk oylamasından geçmesi gerektiğini düşünüyor.

'Halk Oylamasını Destekleyen Şirketler'

Aralarında Birleşik Krallık'ın en büyük ikinci süpermarket zinciri Sainsbury's şirketinin eski patronu Justin King ve yedek araba parçaları üreten Unipart şirketinin CEO'su John Neil'in de bulunduğu onlarca kişi, "Halk Oylamasını Destekleyen Şirketler" (Business for People's Vote) adlı bir grup oluşturdu.

Açık mektup yayımlayan grup, "Ya önü belli olmayan ya da parçalayıcı bir Brexit ile karşı karşıyayız. İki ihtimal de yatırımları zorlaştıracaktır. Hem şirketler için hem de çalışanlar için kötü sonuçları doğuracaktır." diyerek son kararın yine halka verilmesi çağrısında bulundu.

İngiltere'nin Brexit Bakanlığı ise halkın söz hakkını zaten kullandığını, yeni bir referandumun yapılmayacağını açıkladı.

İrlanda sorunu için yedek anlaşma yok

Diğer yandan cuma günü yayımlanan bir raporda İrlanda sorununun çözülememesi ihtimali için yedek bir anlaşma hazırlanacağı iddiaları ortaya atılmıştı. Rapora göre ihtilafın çözülememesi durumunda tüm Birleşik Krallık'ı kapsayan bir gümrük anlaşması yapılacağı söylendi.

İngiltere Başbakanlığı ise bu söylemlerin bir spekülasyondan ibaret olduğunu belirterek, anlaşmanın yüzde 95'inin hazır olduğunu, kalan kısmı üzerindeki müzakerelerin de devam ettiğini duyurdu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.