İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'de 'İsrail sevgisi' bitmiyor

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'de 'İsrail sevgisi' bitmiyor

İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak'ın da İsrail'in bir destekleyecisi olduğu ifade ediliyor.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak da 45 günlük bir başbakanlık dönemi geçiren Liz Truss gibi bir İsrail destekçisi.

Yalnızca 6 hafta İngiltere Başbakanı olarak kalan ve istifa eden Truss, Birmingham'da düzenlenen İsrail'in Muhafazakar Dostları etkinliğinde "Büyük bir Siyonist ve İsrail'in güçlü bir destekçisi olduğunu" belirten bir konuşma yapmıştı.

Truss o konuşmada büyük bir Siyonist olmasını belirtmesinin yanı sıra İngiltere ile İsrail arasındaki ilişkilerde daha da fazla gelişmeler kaydedilmesini istediğini vurgulamıştı.

Diplomatik kaynakların aktardığı bilgilere göre İngiltere Başbakanı Truss daha önce İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile yaptığı görüşmede, İngiltere'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini İsrail'in 'başkent' ilan ettiği Kudüs'e taşıma hakkındaki fikrini iletmişti.

Ancak Truss, 45 günlük başbakanlık bir döneminde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacak kararı resmiyete kavuşturamamış ancak tepki çeken tartışmalara zemin hazırlamıştı.

Truss'ın istifa etmesiyle İngiltere'nin yeni Başbakanı olan Rishi Sunak da eski başbakanın yolundan gidiyor.

Sunak, ağustos ayında düzenlenen İsrail'in Muhafazakar Dostları etkinliğinde "Kudüs'ün tartışmasız bir biçimde İsrail'in başkenti olduğunu" savunmuştu.

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımayı "Yapmak istediğim bir şey." olarak ifade eden Sunak, bazı çevrelerce bu konunun hassas karşılandığını da farkında olduğunu söyledi.

İngiltere'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ihtimalini değerlendiren Sunak söz konusu etkinlikte, "Bu kadar kolay olsaydı, şimdiye kadar zaten yapılırdı." ifadesini kullanmıştı.

İngiltere Başbakanı Sunak, Jewish Cronicle ile yaptığı bir röportajda, İsrail'i "parıltılar saçan bir umut ışığı" olarak nitelendirmişti.

Ülkede iktidardaki Muhafazakar Parti de İsrail'e yönelik destek dikkat çekiyor.

Muhafazakar Parti üyesi eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Filistin aleyhtarlığıyla hafızalarda yer edinmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.