İngiltere'de Müslüman çocuğa 'terörizm' suçlaması

İngiltere'de Müslüman çocuğa 'terörizm' suçlaması

İngiltere'de 11 yaşındaki Müslüman bir çocuğun sözlerini yanlış anlayan İngiliz bir öğretmen çocuğu terörizm suçlamasıyla devlete şikayet etti.

İngiltere'de hükümet geçtiğimiz dönem 'Prevent' (Önleme) isminde "radikallikle mücadele"ye dair bir programı yürürlüğe sokmuştu. Bu programa göre "radikal söylem ve davranışlarda" bulunanlar resmi makamlara şikayet edilebilecekti.

"Toplumu muhbir ve paranoyak yapıyor"

Toplumu muhbircilik yapmaya ve paranoyaya sevk etmekle eleştirilen bu program sadece Müslümanların İslami fikirlerini hedef almak, radikalliği İslami fikirlere indirgemekle de İngiltere içinde ve dışında da eleştiriliyordu.

Müslüman çocuğun cevabı şikayet edilmesine neden oldu

'Prevent'in bu kez kurbanının bir Müslüman çocuk olduğu ifade edildi. İngiltere'de bir ilkokulda sınıf öğretmeninin öğrencilere kendilerine büyük bir miras kaldığında ne yapacaklarını sorması üzerine Müslüman bir çocuğun verdiği cevap, çocuğun 'Prevent'e şikayet edilmesine neden oldu.

Bu soruya cevap vermek için söz alan Müslüman çocuk, parayı muhtaçlara yardım olarak dağıtarak değerlendirebileceğini söyledi. Fakat öğretmen iki kelimenin telaffuz benzerliği nedeniyle "alms" (yardımlar) ifadesini "arms" (silahlar) ile karıştırarak Müslüman çocuğun muhtaç kişilere silah göndereceğini beyan ettiğini sandı.

"Terör şüphelisi" olarak şikayet edildiler

Mazlumlara silah göndermeyi teröristlik olarak gören İngiliz sınıf öğretmeni, Müslüman çocuğu ve ailesini terörizm suçlamasıyla devletin 'Prevent' (Önleme) programına terör şüphelisi olarak ihbar etti.

Müslüman çocuğu ve ailesini temsil eden avukat Atik Malik, The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada "Mazlum ve muhtaç insanlara yardım etmek gibi çok olumlu ve iyiliksever bir beyanda bulunan bir çocuk ırkı ve dini nedeniyle yanlış anlaşılıyor ve teröristlik gibi bir suçlamayla devlete şikayet ediliyor. Bu rezaletin sebebi ırkçılık, İslamofobi ve hukuksuz Prevent (Önleme) programının ta kendisidir" dedi.

Okul müdürü: Olaya müdahil olmayacağım

Müslüman çocuğun ailesi bu suçlamanın çocuklarının siciline işlemesinden ve yakında başlayacağı ortaokul ve daha ileri eğitimlerinde karşısına çıkmasından endişe ettiklerini belirtiyorlar.

Konuyu mahkemeye taşıyan Müslüman aile şikayetin geri alınmasını, yanlışlık yapıldığının itirafını, okul ve öğretmenin çocuktan özür dilemesini talep ediyor. The Guardian gazetesine açıklama yapan okul müdürü ise olaya doğrudan müdahil olmayacağını belirtti. 

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.