İngiltere'den İskoçya'nın 'bağımsızlık referandumu' talebine ret

İngiltere'den İskoçya'nın 'bağımsızlık referandumu' talebine ret

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İskoçya’nın bağımsızlığı için yeni bir referandum gerçekleştirme talebini reddetti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İskoçya’nın bağımsızlığı için yeni bir referandum gerçekleştirme talebini reddetti. Johnson, böyle bir adımın İskoçya’nın son 10 yıldır içinde bulunduğu siyasi çıkmazı devam ettireceğine dikkat çekti.

Johnson, İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon'a yazdığı mektubunda bağımsızlık referandumu yapabilme yetkisinin İngiltere Parlamentosu’ndan İskoç Parlamentosu’na devriyle ilgili talebin dikkatle incelediğini ve reddedildiğini bildirdi.

Johnson ayrıca Sturgeon’a İskoçların yüzde 55,3 ile kalmayı seçtiği 2014 referandumunu, kabul ettiğini hatırlattı.

İngiltere hükümetinin, İskoç halkının demokratik tercihini desteklemeye devam edeceğine vurgu yapan Johnson, mektubunda, “Bu nedenle, başka bağımsızlık referandumlarına yol açacak bir yetki devri talebini kabul edemem” ifadelerini kullandı. Ayrıca Birleşik Krallık'ın tamamını bir araya getirme ve ülkenin potansiyelini ortaya çıkarma çağrısında bulundu.

İskoç Ulusal Partisi’ne liderlik eden Sturgeon, geçtiğimiz Aralık ayında Johnson'dan referandum yapmak için Londra'dan Edinburgh'a yetki devrini müzakere etmesini istemişti.

Johnson'ın seçim zaferi ve ülkeyi en geç 31 Ocak'tan önce Avrupa Birliği'nden (Brexit) çıkarma hamlesi, çoğunluğu Avrupa’da kalmayı destekleyen İskoçlar arasında bağımsızlık çağrılarını güçlendirdi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.