İskoçlar bağımsızlık istiyor

İskoçlar bağımsızlık istiyor

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'de 100 bin kişi, yeni bir bağımsızlık referandumu yapılması için toplandı.

İskoçya'nın bağımsızlığını destekleyen yüzlerce kişi, İskoçya Ulusal Partisi liderliğinde, ikinci bir bağımsızlık referandumu zamanına karar verilmesi talebiyle cumartesi günü Edinburgh'de toplandı.

Parti konferansında bağımsızlık tartışmaları yapılması planlanmasa da, Genel Başkan Yardımcısı Keith Brown yürüyüşte ön sıralarda yer aldı.

Yaklaşık 100 bin kişinin katılımıyla yapılan gösterinin, ülke tarihinde bağımsızlık için yapılan "en büyük ve cesur" yürüyüş olduğu belirtildi. Yürüyüşü düzenleyen "All Under One Banner" (Herkes Bir Bayrağın Altında) organizasyonundan Garry J Kelly, anayasa değişikliği arzusunun katılımın büyüklüğüyle kanıtlandığını söyledi.

İskoçların Brexit (AB'den çıkış süreci) referandumunda Avrupa Birliği'nde (AB) kalma yanlısı tutumu hatırlatılan gösteride, İngiltere’nin AB’den ayrılığı da eleştirildi. Birçok İskoç milletvekili, Brexit'ten sonra Britanya'yı yöneten kurallar yeniden belirlenirken, İskoçya parlamentosunun yetkilerinin geçici olarak kısıtlanması ve yetkiyi Londra'nın elinde tutması nedeniyle mutsuz.

İskoçlar 2014'te yapılan referandumda yüzde 55 oyla İngiltere ile AB'de kalmak istemişti. İskoçlar, 2016'daki Brexit referandumunda, AB'de kalma yönünde oy kullanmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.