İskoçya kendi içinde Brexit referandumu yapacak

İskoçya kendi içinde Brexit referandumu yapacak

İskoçya Parlamentosu İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını kendi ulusal meclislerinde oylayacaklarını duyurdu.

İskoçya Anayasa Bakanı Michael Russell perşembe günü yaptığı açıklamada, Brexit kararını İskoç milletvekilleri arasında oylayacaklarını söyledi. Bakan Russell, Holyrood Parlamentosu'ndaki konuşmasında "Bu sayede kritik meseleler konusunda İskoçya'nın sesi duyulacak ve duyulmalı da." ifadelerini kullandı,

Referandumun bağlayıcılığı yok

İskoç Parlamentosu'nun alacağı sonucun İngiltere hükümeti açısından bağlayıcılığı bulunmuyor. Oylamada Brexit için 'hayır' kararının çıkması durumunda İngiltere Başbakanı Theresa May ve Londra Edinburg arası soğuk siyasi atmosferin daha da kötüleşmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İngiliz halkı yüzde 52'ye 48 oyla Avrupa Birliği'nden çıkma kararı alırken, 2016'da İskoçya'da yapılan referandumda İskoç halkının yüzde 68'i Avrupa Birliği'nde kalma yönünde oy kullanmıştı.

Brexit gerçekleşirse İskoçya bağımsızlık referandumuna yeniden gidebilir

İngiltere'nin yüksek ihtimalle 2019 Mart ayında AB'den ayrılacağı düşünülüyor. İngiliz halkı ise Brexit referandumunun yeniden yapılması için kampanya ve protestolarını giderek artırıyor. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon Brexit'in gerçekleşmesi durumunda ekonomik açıdan ada ülkelerinin istikrarsız bir sürece sürükleneceğini söylüyor. Brexit gerçekleşirse İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan (UK) ayrılması da gündemde.

Geçen yıl 23 Haziran'da yapılan Brexit referandumunda İngiltere ve Galler'in AB'de kalma, İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın ayrılma yolunda tercih yapmasıyla Birleşik Krallık'ın geleceği tartışılmaya başlanmıştı.

İskoçlar, 2014 yılında yapılan referandumda yüzde 55 oyla bağımsızlığı reddetmişti. Ancak Başbakan Sturgeon, geçen yıl alınan Brexit kararıyla koşulların değiştiğini ve İskoçların yeniden bir bağımsızlık referandumu yapmalarının gerekli olduğunu söylemişti. Geçerli anayasal teamüle göre İskoçya'nın ikinci bir bağımsızlık referandumu yapması için İngiltere hükümetinin onay vermesi gerekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.