İngiltere'nin İsrail'e silah satışı zirvede

İngiltere'nin İsrail'e silah satışı zirvede

İngiltere'den İsrail'e silah satışı her geçen yıl rekor düzeyde artış gösteriyor.

İngiltere menşeli silah şirketlerinin İsrail'e silah satışı zirve noktayı gördü. Rakamlar, Campaign Against Arms Trade (CAAT) isimli silah ticareti karşıtı bir organizasyonun yeni raporunda yayınlandı.

Yüzde 256 artış

Geçtiğimiz yıl İngiliz firmaları İsrail'e 221 milyon Pound değerinde silah sattı. 2016 yılında 86 milyon Pound olan bu rakamda gözlenen bir yıllık artış yüzde 256. 2015 yılında silah satışı 20 milyon Pound'du.

Söz konusu silahlar arasında keskin nişancı tüfekleri, piyade tüfekleri, füzeler ve hafif silah mühimmatı bulunuyor.

Prens William'ın ziyareti

Prens William'ın İngiltere'ye önümüzdeki ay gerçekleştireceği ziyaret ülkede gündeme oturmuştu. İnsan hakları grupları, söz konusu silah satışlarını ve İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik saldırılarını gerekçe göstererek bu ziyareti eleştirmişti.

Uluslararası Af Örgütü yetkililerinden Kerry Moscogiuri de bu ziyaretin gerçekleştiği zamanlamaya dikkat çekmişti.

İsrail ile silah ticareti gündemde

İngiltere Başbakanı Theresa May İsrail'in Filistinli göstericilere gerçek mermiyle müdahalesini "tedirgin edici" olarak nitelerken, muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de İngiltere'nin İsrail'e silah satışını gündeme taşımıştı.

CAAT'ın medya koordinatörü Andrew Smith İsrail'e silah satışının hükümet izniyle gerçekleştiğini ve bu silahların Filistinlilere karşı kullanıldığını, buna rağmen ticarette bir azalma olmadığını ifade etti.

İngiltere'de insan hakları grupları sık sık ülkenin İsrail ve Suudi Arabistan'a silah satışını gündeme getiriyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.