İngiltere’nin yeni 'terörle mücadele' stratejisi

İngiltere’nin yeni 'terörle mücadele' stratejisi

İngiltere, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen saldırıların ardından 'terörle etkin mücadele' etme çalışmalarını sürdürüyor.

İngiltere, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen saldırıların ardından 'terörle etkin mücadele' etme çalışmalarını sürdürüyor.

İngiliz hükümeti, 'terörle mücadelede' geliştirdiği yeni stratejiyi açıkladı. Bu strateji, İngiliz iç istihbaratının (MI5) elindeki bilgileri, yerel yetkililer ve hükümet kurumları ile daha hızlı ve etkili şekilde paylaşımını içeriyor. Herhangi bir şüpheli hakkında da kurumlar arasında daha hızlı bilgi alışverişinde bulunulmasını gerektiriyor.

Yeni stratejiyle, tehdit oluşturan faaliyetlerin de erken tespit edilmesi amaçlanıyor.

İngiliz İçişleri Bakanı’ndan ‘hızlı bilgi paylaşımı’ vurgusu

İçişleri Bakanı Sajid Javid, bugün yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl İngiltere’de gerçekleşen saldırılardan çıkarılan en büyük derslerden birinin, bilginin çok daha hızlı şekilde paylaşılması olduğunu söyledi.

İngiliz Bakan, hassas bilgilerin, yetkililer ile geniş çaplı paylaşımı sayesinde erken aşamada tehdidin farkına varılıp gerekli önlemlerin alınabileceğini kaydetti. Bakan, yeni 'terörle mücadele planının', 2017’de gerçekleşen saldırılara yanıt niteliği taşıdığını belirtti.

"Bizi bir arada tutan değerlere zarar veriyorlar"

İçişleri Bakanı ayrıca 'aşırı sağcı' saldırıların artış gösterdiğine dikkat çekti. ‘Aşırı sağcı terörizmi’ giderek artan bir tehdit olarak gördüklerini belirterek, IŞİD ile benzerlikler taşıyan bir oluşum olarak tanımladı. Sajid Javid, “Her ikisi de gerçeği çarpıtıyor, istismar ediyor ve bizi bir arada tutan değerlere zarar veriyor” dedi.

İngiliz hükümeti, daha önce "kritik" seviyede bulunan terör tehdidini geçtiğimiz yıl “ciddi” seviyeye düşürdü. Ancak bu durum bile, ülkede her an bir saldırının meydana gelebileceği ihtimalini taşıyordu. Haziran 2013’ten bu yana toplamda 25 büyük saldırının engellendiği belirtildi. Bunların 12’sinin, Mart 2017’den günümüze kadar olan dönemi kapsadığı, toplamda 500 canlı bomba saldırısını içerdiği açıklandı.

"Bir azınlığın eylemlerinden tüm Müslümanlar sorumlu tutulmamalı"

Javid, her Müslümanın, aşırılık yanlılarına karşı mücadele edip etkin bir rolü olması gerektiğini söyledi. İçişleri bakanı konuşmasında, Müslümanların, bir azınlığın eylemlerinden sorumlu olmadıklarını da vurguladı.

1960’larda İngiltere’ye göç eden Pakistanlı bir anne-babanın oğlu olduğunu söyleyen Bakan,
kendisinin “Sajid Javid” ismi ile içişleri bakanlığı yapmasının, aşırı sağ ve aşırılık yanlıları tarafından aşağılanan bir durum olduğunu belirtti, ancak kendisinin doğru yolda olduğunu düşündüğünü söyledi.

İngiliz yasasında da bir takım "anormallikler" bulunduğunu söyleyen David, teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde yasaların da güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi. Buna örnek olarak da terörizmi teşvik eden videoları indirmenin yasa dışı bir şey olmasını gösterdi. Son 5 yılda bu tip videoların paylaşımının arttığına da değindi.

İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace ise BBC’ye yaptığı açıklamada, yeni terörle mücadele stratejisinin, bireyleri, radikal ideolojiden “koparmaya” ikna etmeye çalışacağını söyledi. Wallace, terör suçlarından hüküm giymiş olanların, hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra da denetleneceğini kaydetti.

Öte yandan İngiliz hükümeti, şirketlerden, şüpheli bir işlem gördüklerinde (örneğin bir kimse, araç kiralarken garip davranışlarda bulunduğunda ya da aşırı miktarda kimyasal madde depolandığında), en kısa sürede alarm vermelerini istiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.