İnsan kaçakçıları mültecileri denize atıyor

İnsan kaçakçıları mültecileri denize atıyor

Uluslararası Göç Örgütü, Yemen'de insan kaçakçılarının son iki günde yüzlerce göçmeni açık denizde tekneden suya atıp kaçtıklarını açıkladı

Uluslararası Göç Örgütü, Yemen'de insan kaçakçılarının son iki günde yüzlerce göçmeni açık denizde tekneden suya atıp kaçtıklarını açıkladı. Yaş ortalaması 16 en az 55 kişinin boğularak can verdiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Yemen'de insan kaçakçılarının son iki günde en az iki defa yüzlerce göçmeni açık denizde suya atıp olay yerinden kaçtıklarını açıkladı. Perşembe günü meydana gelen ikinci olayda yaklaşık 180 kişinin suya atlamaya zorlandığı bildirildi. Uluslararası Göç Örgütü, bunlardan 5'nin cesedine ulaşıldığını ve 50'sinin de kayıp olduğu açıkladı.

Uluslararası Göç Örgütü yetkilileri, çarşamba günü yaşanan olayda ise sahil güvenlik ekipleri tarafından fark edilen insan kaçakçılarının 120 kişiyi suya atlamaya zorladıklarını belirtti. Bunlardan 50'sinin boğularak can verdiği bildirildi.

IOM: Suçüstü yakalanmamak için göçmenleri atıyorlar

Olay, Uluslararası Göç Örgütü çalışanlarının Yemen sahillerindeki devriyesi esnasında Şebve kıyılarında sığ açılmış çukarların içinde 29 kişinin cesedini keşfetmesi ile ortaya çıktı. Yardım örgütü çalışanları, çarşamba günü hayatta kalmayı başaranların ölenleri hızlıca defnetmeye çalıştıklarını belirtti. Genç Afrikalıları suya atan insan kaçakçısının ise sığınmacıları kendi kaderine terk edip daha fazla mülteci toplamak amacıyla Somali'ye doğru kaçtığı aktarıldı.

İnsan kaçakçılarının suçüstü yakalanmamak için sığınmacıları tekneden suya attıkları tahmin ediliyor. "Bu belki yeni bir trendin başalngıcıdır" diye konuşan IOM Sözcüsü Olivia Headon, "İnsan kaçakçıları durumun kendileri için tehlikeli olabileceğini ve üstlerine ateş edilebileceğini biliyorlar. O nedenle göçmenleri bırakıp yenilerini almak üzere kaçıyorlar" dedi.

Headon, ülkesindeki kuraklıktan kaçan Somali ve Etiyopyalı birçok kişinin ise yetersiz beslendikleri için kıyıya yüzecek güçten yoksun olduklarını aktardı.

Yaş ortalaması 16

Çarşamba günü suya atılan sığınmacıların yaş ortalamasının 16 olduğu açıklandı. IOM verilerine göre Afrika Boynuzu olarak da bilinen kıtanın kuzeydoğusundaki yarımadadaki Somali, Etiyopya ve Eritre'den kaçan Kızıl Deniz üzerinden Aden Körfezi'ne geçen göçmenlerin çoğu reşit değil.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.