Irak'ın güneyindeki Basra'da ABD ve Avrupalı petrol şirketlerine roketli saldırı

Irak'ın güneyindeki Basra'da ABD ve Avrupalı petrol şirketlerine roketli saldırı

Irak'ın güneyinde yer alan Basra şehrinde ABD ve Avrupalı petrol şirketlerini hedef alan roketli saldırılar düzenlendi.

Irak'ın güneyinde yer alan Basra şehrinde ABD ve Avrupalı petrol şirketlerini hedef alan roketli saldırılar düzenlendi.

Bağdat hükümetine bağlı polis güçlerinin aktardığı bilgilere göre, Basra'nın batı bölgesinde ABD'li ExxonMobil, Hollandalı Shell PLC ve İtalyan Eni SpA şirketlerinin de bulunduğu merkezler roketli saldırıların hedefi oldu.

Saldırıda Iraklı üç işçi yaralanırken, saldırı bölgede büyük paniğe yol açtı.

Saldırının ardından ExxonMobil 21 yabancı çalışanını bölgeden tahliye etti.

Katyuşa füzeleri ile düzenlendiği ifade edilen saldırı, bölgedeki saldırılar zincirinin son halkası niteliğinde.

Bir süredir bölgede enerji hatları ve ABD tesisleri, arkasında İran'ın ve İran destekli grupların olduğundan şüphelenilen saldırıların hedefi oluyor.

- 12 Mayıs tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyra Limanı'nda bulunan üçü petrol tankeri dört ticari gemi saldırılarla hedef alındı. Saldırının arkasında İran'ın olduğu öne sürüldü.

- 14 Mayıs'ta İran destekli Husiler, Yemen'den kalkan drone'larla Basra Körfezi'nden Kızıldeniz'e uzanan Suudi Arabistan petrol boru hattını ve boru hattı üzerindeki tesisleri hedef aldı.

- 13 Haziran'da Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri daha saldırıya uğradı. Bu saldırılardan da İran sorumlu tutulurken ABD, İranlı güçlerin gemilere mayın yerleştirdiğini gösteren görüntüler paylaştı.

Kritik petrol hatlarına düzenlenen saldırıların yanı sıra, Husiler Suudi Arabistan'a sivil ve askeri hedeflere yönelik drone ve balistik füze saldırılarına devam ediyor.

Irak'ta da Musul ve Bağdat gibi şehirlerin yanında kırsal bölgelerde de ABD askerlerinin bulunduğu noktalar birçok saldırıya hedef oldu. Bağdat yakınlarındaki Taci Askeri Kampı ve Beled Hava Üssü, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği de füzelerle hedef alındı.

Saldırıları İran'a bağlı Şii milis grupların düzenlediği ifade ediliyor.

Bölgede ABD ile İran arasında ipler karşılıklı açıklamalarla gerilirken, sahadaki saldırıların krizi daha da derinleştireceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.