Irak'ın Kerbela kentindeki Şii ritüelinde izdiham: 31 ölü 100'den fazla yaralı

Irak'ın Kerbela kentindeki Şii ritüelinde izdiham: 31 ölü 100'den fazla yaralı

Irak'ın Kerbela kentindeki Şii camiinde düzenlenen Aşure günü etkinliklerinde izdiham meydana geldi.

Fransız haber ajansı AFP'de yer alan habere göre, Irak'ta Şiilere ait bir camide izdiham meydana geldi.

Irak'ın Kerbela kentinde düzenlenen Aşure günü etkinliklerinde meydana gelen izdiham sonucu en az 31 kişi yaşamını yitirdi, 100'den fazla kişi de yaralandı.

İran'ın başkent Tahran'da da Aşure Günü etkinliği düzenlendi.

Tahran Büyük Çarşı'da düzenlenen törene siyah kıyafetler giymiş onlarca kişi katıldı. Kerbela'da Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin şehit edilişini anmak amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında meydana kurulan çadır yakıldı. Ardından, ağıtlar ve ilahiler okundu.

Muharrem ayının başından itibaren İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde düzenlenen yas merasimlerine İran lideri Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katıldı.

Kerbela olayı nedir?

Tarihe Kerbela Vakası şeklinde geçen olay, Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid'in, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'den kendisine biat etmesini istemesiyle başladı.

İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkan Hazreti Hüseyin ve beraberindekiler, 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61) bugünkü Irak sınırları içinde bulunan Kerbela şehrinde Yezid'in ordusu tarafından katledildi.

İslam tarihinin önemli ve acı olaylarından biri olan Kerbela olayı, hicri takvime göre her sene Muharrem ayının 10'una rastlayan Aşure Günü, Şiiler tarafından anılıyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.