Irak'ın yeni Şii Başbakanı Abdulmehdi kimdir?

Irak'ın yeni Şii Başbakanı Abdulmehdi kimdir?

Irak’ın yeni Başbakanı olarak göreve başlayan Adil Abdulmehdi, ülkenin birçok parçaya ayrılmış ve birbiriyle mücadele halinde olan siyasi aktörlerini bir araya getirebilecek tecrübeli bir isim olarak görülüyor.

Irak’ın yeni Başbakanı olarak göreve başlayan Adil Abdulmehdi, ülkenin birçok parçaya ayrılmış ve birbiriyle mücadele halinde olan siyasi aktörlerini bir araya getirebilecek tecrübeli bir isim olarak görülüyor.

76 yaşındaki Bağdatlı, Irak’ın 'Arap saçına' dönmüş siyaset ortamında 30 gün içinde bir hükümet kurmakla görevlendirildi.

Abdulmehdi, Saddam sonrası Irak’ta, Şii bloğun bir parçası olmayan ilk seçilmiş başbakanı oldu.

Geçtiğimiz yıllarda Petrol Bakanı olarak görev yapan Abdulmehdi, bir ekonomist.

Irak’ın diplomatik sahnesinin vazgeçilmez isimlerinden birisi olarak edindiği tecrübelerine, gerçekleştirmesi beklenen uzlaştırıcı reformlar sürecinde çok ihtiyacı olacak.

Birbirlerine düşman olan ancak Irak’ta birşeyler yapılması için ikisinin de iznine ihtiyaç duyulduğu İran ve ABD Abdulmehdi'ye onay verdi.

Geçtiğimiz yıl bağımsızlık için yapılan oylamada ezici çoğunluğun lehte görüş bildirdiği özerk Kürt bölgesi ile olan gergin ilişkileri normalleştirmek için geçmişte birçok Kürt lider ile kurduğu iyi ilişkiler Abdulmehdi'nin işine yarayacaktır.

Irak’ın bir monarşi olduğu dönemde bakanlık yapan bir babadan dünyaya gelen Abdulmehdi, 1958 yılında bu dönemin kapanışına şahit oldu.

"Kaçtığı ülkesine ABD işgali sonrası geri döndü"

Sonraki dönemde ise, 70’lerde Saddam Hüseyin’i ülkenin başına getiren Baas Partisine katıldı.

Saddam Hüseyin’in ülkeyi yönettiği son dönemlerde önceleri komünist, sonraları da İslamcı bir kimlikle Saddam Hüseyin’i en çok eleştiren isimlerin başında yer alan Abdulmehdi, Irak’tan kaçmak zorunda kalmasının ardından Amerika’nın ülkeyi 2003’de işgal etmesiyle beraber Irak’a geri döndü.

“Ağır sorumluluk”

Abdulmehdi daha sonra, Yüksek Irak İslami Konseyi isimli İran yanlısı Şii hareketin yönetiminde söz sahibi isimlerden birisi oldu.

ABD ordusu tarafından dikte edilen geçiş yönetiminde Maliye Bakanı görevini yürüttükten sonra 2005 yılındaki seçimlerin ardından Başbakan Yardımcısı oldu.

Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde, 2007 yılında, bakanlık binasında patlayan bir bomba nedeniyle hafif şekilde yaralandı.

2014 yılında, Irak’ın bir önceki Başbakanı Abadi tarafından Petrol Bakanı olarak atandı. Petrol konusunda Kürtlerle yürüttüğü görüşmeler neticesinde Irak’ın OPEC ülkeleri içinde en fazla üretim yapan ikinci devlet olmasını sağladığı iki yıllık görev sürecinden sonra istifa etti.

Fransa’da üniversitede eğitim almış olup, Fransızcayı iyi şekilde kullanabilen Abdulmehdi aynı zamanda İngilizce’ye de üst seviyede hakimdir.

Abdulmehdi, yeni bir hükümet oluşturma sürecinde, geçmişte birçok defa yolunun kesiştiği isimleri bir kez daha ikna etmek zorunda.

Bu isimler arasında, İran yanlısı “Fetih Birliği” lideri Hadi el Amiri, eski Başbakan Nuri el Maliki ve Şii lider Mukteda es Sadr gibi popüler figüreler bulunmaktadır.

Abadi tarafından kendisine gönderilen tebrik mesajına verdiği cevapta, önündeki görevin zorluğunu anladığını belli eden Abdulmehdi, hükümet kurma sürecini “ağır bir sorumluluk” olarak tanımladı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.