Iraklı Şii milisler ile ABD arasında 'laf dalaşı': İşgale karşı silahlanırız

Iraklı Şii milisler ile ABD arasında 'laf dalaşı': İşgale karşı silahlanırız

Irak'taki İran yanlısı Şii silahlı gruplar, meclis kararıyla veya güç kullanarak ABD askerlerini ülkeden çıkarmayı hedefliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta sonunda İran'ı izlemek için Irak'taki ABD askerlerini bu ülkede tutmaya devam edeceğini açıklamasının yankıları sürüyor.

Irak'tan 2011'de çekilen ABD askerleri, 2014 yılında IŞİD'le mücadele koalisyonu kapsamında geri dönmüştü. Hem uluslararası koalisyon, hem de İran tarafından desteklenen Irak güçleri, üç yıl süren savaşın sonucunda IŞİD'e karşı zaferini ilan etmişti. Ancak Trump'ın açıklamaları, Irak'taki ABD askerlerinin durumuna dair tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Irak Hizbullah Tugayları'nın sözcüsü Muhammed Muhi, ABD'nin kalması hâlinde "her Iraklının Amerikan askerlerine her türlü araçla karşı koymak için meşru hakka sahip olacağını" söyledi.

Silahlı grup Ashab-ül Ehlül Hak'ın lideri Kays el Hazali ise "Bize ihtiyaç olursa, hazırız" dedi. Hazali, AFP'ye yaptığı açıklamada, ABD'nin Irak'ı "komşu ülkelere saldırmak için bir üs olarak" kullandığını belirtti. Şii lider, "Trump, Irak'ın artık güçlü bir ülke olduğunu anlamıyor. Ama ısrarcı olursa, çok pahalıya patlayacağından emin olabilir" diye ekledi.

Önce yasayı bekleyecekler

İran'la yakın ilişkilere sahip olan ve Suriye'de rejim güçleriyle aynı safta savaşan Irak Hizbullah Tugayları'nın sözcüsü Muhi, ABD askerlerine karşı silahlı mücadeleye girişmeden önce, ABD'nin çekilmesine yönelik bir takvim belirlenmesi için Iraklı milletvekillerine "şans tanımak istediklerini" söyledi.

Irak parlamentosunda ABD askerlerinin ülkeden ayrılmasını öngören bir yasa tasarısının kabul edilmesi için hâlihazırda bir girişimde bulunuldu.

"İşgale karşı silahlanmak"

Hizbullah Tugayları'nın sözcüsü Muhi, söz konusu tasarının "ilk adım" olacağını, ancak "ABD'nin yine halkın iradesine karşı geleceğini" ve Irak'ta kalmaya çalışacağını tahmin ettiklerini söyledi. Muhi, bu durumda da hem Hizbullah Tugayları'nın hem de diğer güçlerin "ikinci adıma" geçerek "işgalci güce" karşı silahlanacağını belirtti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.