Iraklı Sünni kadınlara cinsel şiddet

Iraklı Sünni kadınlara cinsel şiddet

Kadın ve çocuklar insani yardımlardan mahrum edildi, evlerine dönmelerine izin verilmedi ve kadınlar yer değiştirme kamplarında cinsel şiddete maruz kaldılar.

Uluslararası Af Örgütü'nün hazırladığı yeni bir raporda yerinden edilen, IŞİD'le bağlantılı olduğu ileri sürülen Iraklı Sünni kadınların cinsel şiddete ve dışlanmaya uğradıkları vurgulandı.

Uluslararası Af Örgütü'nün Salı günü yaptığı açıklamaya göre IŞİD'le bağlantılı olduğu suçlaması yöneltilen Iraklı kadın ve çocuklar insani yardımlardan mahrum edildi, evlerine dönmelerine izin verilmedi ve kadınlar yer değiştirme kamplarında cinsel şiddete maruz kaldılar.

Londra merkezli insan hakları grubu yaptığı açıklamada yayınladıkları son raporun Bağdat'ın kuzeyindeki Ninova ve Selahaddin bölgelerinde yerinden edilen Iraklılar için açılan 8 kampta 92 kadınla yapılan röportaj üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Raporda erkek akrabaların öldürülmesi ve keyfi olarak tutuklanması sonrası Musul'un kuzeyindeki ve etrafındaki IŞİD bölgelerinden kaçan binlerce ailenin kötü durumuna yer verildi.

8 kampın tümünde de cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilen bir kadın, "Kadınlar insani yardım, para ve diğer erkeklerden korunması karşılığında cinsel birlikteliğe zorlanıyor ve baskı görüyordu." dedi.

"Gelecekteki şiddet olaylarının temeli atılıyor"

Af Örgütü ayrıca kadınların tecavüz riskiyle de karşı karşıya olduğunu bildirdi. Dört kadın, kadınların silahlı kamp yönetimi üyeleri tarafından tecavüze uğradıklarına tanık olduklarını ya da kadınların seslerini duyduklarını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü'ün Orta Doğu araştırmalarının başkanı Lynn Malouf, "IŞİD'e bağlı olarak algılanan kadınlar ve çocuklar işlemedikleri suçların cezasını çekiyorlar. Bu küçük düşürücü kollektif ceza gelecekteki şiddet olaylarının temelini atıyor." dedi.

Şii merkezi hükümet yetkililerine konuyla ilgili bir açıklama yapmaları için hemen ulaşılamadı. Ancak hükümet geçmişte suç işleyen herkesin cezalandırılacağı sözünü vermişti.

"Evine dönenler cinsel tacize uğradı"

İran ve ABD destekli Bağdat hükümeti ve Şii milisler 3 yıllık yorucu askeri operasyonların ardından IŞİD'e karşı zafer kazandıklarını geçtiğimiz yıl duyurmuştu. Savaş yüzünden çoğu Sünni olmak üzere binlerce insan yerinden olurken birçok Sünni yoğunluklu şehir ve kasabalar kullanılamaz hale geldi. 

Uluslararası Af Örgütü, Irak hükümetine kamplardaki şiddeti sonlandırmak için silahlı adamların kamp dışında tutulması çağrısını yaptı. Ayrıca IŞİD'le bağlantılı olduğunu düşünülen ailelerin evlerine döndükleri zaman ciddi problemlerle karşılaştığı da belirtildi. 

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Bazı bölgelerde IŞİD'le bağlantısı olduğu düşünülen kadın ve çocukların evlerine geri gelmesine yasak getirildi. Eve geri gelmeyi başarmış olanlar ise cinsel tacizler, zorla yerinden edilmeler, yağmalamalar ve tehditlerle karşı karşıya kaldılar. Tüm bu şiddete son vermek için Irak hükümeti ve uluslararası kuruluşlar ayırt etmeksizin tüm Iraklıların haklarını savunmalı ve korumalılar. Bu olmadan ulusal barış ve uzlaşma sağlanamaz"

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.