Irak'ta Başbakan Kazımi ile Haşdi Şabi arasındaki kriz büyüyor

Irak'ta Başbakan Kazımi ile Haşdi Şabi arasındaki kriz büyüyor

Irak'ta Başbakan Mustafa Kazımi, Haşdi Şabi karşısında etkisiz kalırken Sistani merciliğinin bu krizi etkisini artırmak için kullandığı belirtiliyor.

Irak'ta Başbakan Mustafa Kazımi ile İran destekli Haşdi Şabi arasındaki kriz daha da derinleşiyor.

Kazımi'nin Haşdi Şabi'nin ülkedeki serbest etkinliğini sınırlamaya yönelik çalışmaları Haşdi Şabi'nin sert karşı müdahalelerine neden oluyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında hükümet binalarının ve Kazımi'nin konutunun bulunduğu Bağdat'ta korunaklı Yeşil Bölge'yi istila eden Haşdi Şabi milislerinin bu kez de Kazımi'ye isteklerini kabul ettirebilmek için Yeşil Bölge'yi kuşatması dikkat çekiyor ve

Haşdi Şabi milislerinin bu bölgeye bu kez daha etkili ve kalıcı biçimde girme girişiminde bulunmaları bekleniyor.

Yolsuzluk başta olmak üzere artan şikayetler nedeniyle 2019'da başlayan Irak halkının yoğun protestoları üzerine Mayıs 2020'de Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifası üzerine Ekim 2021'de yapılması planlanan erken seçimlere kadar geçici olarak Mustafa Kazımi'nin başbakan olmasına karar verilmişti. 

İstihbarat kökenli olan ve geçici olarak koltukta oturması nedeniyle "düşük profilli" ithamlarına hedef olan Mustafa Kazımi'nin ABD ve İran'ın ülke siyasetine müdahalelerini dengede tutmada zorlandığı, hatta etkisiz kaldığı gözlemleniyor.

Ali Sistani'nin oğlu Muhammed Rıza Sistani'nin, "Sistani merciliği" isimi altında Kazımi ve Haşdi Şabi arasında sürekli olarak ara bulucu rolü üstlenmeye çalışarak konumunu güçlendirdiği belirtiliyor.

Muhammed Rıza Sistani'nin Bağdat'taki Şii hükümetle, Şii Haşdi Şabi örgütü arasındaki krizi kontrol altında devam ettirip kendisine daha fazla alan açmaya çalıştığı değerlendirmelerinde bulunuluyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.