Irak'ta cumhurbaşkanı yine seçilemedi

Irak'ta cumhurbaşkanı yine seçilemedi

Irak'ta cumhurbaşkanı seçimi ikinci kez ertelendi.

Bağdat meclisi, dün yaptığı oturumda, Kürt partilerinin aralarındaki anlaşmazlıkları aşamaması sonucu cumhurbaşkanını yine seçemedi.

Meclis başkanı Muhammed el Halbusi, yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için oylamanın Salı gününe ertelendiğini duyurdu.

Yetkililerin ifadesine göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) aralarındaki anlaşmazlıkları aşamayarak bir aday üzerinde uzlaşamadı.

Irak Anayasası'na göre yeni cumhurbaşkanı, hükümeti oluşturma yetkisini 15 gün içinde vermek zorunda. Başbakan adayının da 30 gün içinde cumhurbaşkanına kabineyi sunması gerekiyor.

Irak'ta seçimlerin ardından Şii gruplar arasında hükümeti kurma yarışı başlamıştı. Yeni cumhurbaşkanının seçilmesi, hükümet kurma sürecini hızlandırması bakımından da önem arz ediyor.

Irak'ta Saddam'ın devrilmesinin ardından oluşturulan siyasi sistemde bir siyasi gelenek olarak meclis başkanı Sünni, başbakan Şii, cumhurbaşkanı Kürt nüfustan seçiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.