Irak’ta İran destekli gruplardan ABD’ye tehdit

Irak’ta İran destekli gruplardan ABD’ye tehdit

Bağdat Hükümeti Başbakanı Mustafa Kazımi’nin ABD ziyareti, Irak'ta İran destekli grupları rahatsız etti.

Bağdat Hükümeti Başbakanı Mustafa Kazımi’nin ABD ziyareti, ülke içindeki İran destekli milis grupları rahatsız etti. Kendilerini “direniş ekseni” olarak adlandıran milis grupların son iki gündür, hatta Kazımi Washington’a ulaşmadan yaptığı açıklamalarda bu rahatsızlığı açıkça görmek mümkün.

Söz konusu milis gruplar, muhtemelen bu ziyarete yönelik en açık tepkilerini Kazımi’nin ABD’ye ulaşmadan ve ulaşmasından sonra düzenledikleri saldırılarla gösterdi. İran destekli gruplar, bu çerçevede ülkenin güneyinden limanlar ve sınır kapıları üzerinden ülkeye giren, uluslararası koalisyon güçlerine lojistik malzeme taşıyan konvoylara el yapımı bombalarla çok sayıda saldırı düzenledi.

Çok sayıda yerel gözlemci, silahlı grupların “öfkesini” Kazımi’nin bu ziyarette Irak’ın çıkarları ve ABD ile stratejik ilişkiler adına başarılı bir diplomasi yürüttüğünün kanıtı olarak değerlendiriyor.

Bağdat hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı, dün yaptığı açıklamada, uluslararası koalisyon güçleriyle sözleşmesi bulunan Iraklı bir şirkete ait sivil araca başkent Bağdat’ın güneyindeki Uveyric bölgesinde el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırı sonucu aracın yandığı ve şoförünün şehit olduğunu bildirdi. Güvenlik Medya Ağı ayrıca Bağdat’ın güneyindeki otobanda uluslararası koalisyona ait konvoya yönelik saldırı girişimini engellediğini belirtti.

Son iki haftada uluslararası koalisyon konvoylarına 10’un üzerinde saldırı gerçekleştirildi. İran destekli grupların, söz konusu saldırıları ABD güçlerini Irak’tan çekilmeye zorlamak amacıyla düzenlediği tahmin ediliyor.

Iraklı Direniş Grupları, dün yayınladıkları bildiride Kazımi’nin ABD ziyaretinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Ziyaretin sonuçlarından duyulan öfkenin açık bir şekilde görüldüğü bildiride, Irak’taki ABD askerlerinin ve konuşlandıkları üslerin hedef alınmaya devam edileceği tehdidinde bulunuldu.

3 Ocak’ta ABD’nin Bağdat Havalimanı’nda düzenlediği hava saldırısında İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’i öldürmesinin ardından, İran destekli siyasi ve silahlı grupların baskıları üzerine 5 Ocak’ta toplanan Irak Meclisi, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören kararı oy birliğiyle kabul etmişti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.