Irak’ta savaş suçu işlemekle suçlanan ABD’li komutan beraat etti

Irak’ta savaş suçu işlemekle suçlanan ABD’li komutan beraat etti

Irak'ta IŞİD'e karşı savaşta savaş suçu işlemekle suçlanan ABD'li komutan hakkında beraat kararı verildi.

ABD'nin San Diego kentindeki askeri mahkeme, ABD Deniz Kuvvetleri’ne Navy Seals Özel Kuvvetleri subayı Edward Gallagher’ı suçsuz buldu.

2017’de Irak’ta bulunduğu sırada savaş suçu işlemekle yargılanan 40 yaşındaki ABD’li komutan sadece “17 yaşındaki ölü bir IŞİD militanı ile fotoğraf çektirmekten” suçlu bulundu.

9 aydır cezaevinde bulunan Gallagher’ın bu suçlamayla en fazla 4 ay hapis cezası alabileceği belirtildi.

ABD ordusunda 8 kez Ortadoğu’da göreve gitmiş olan Gallagher’ın birçok madalyası bulunuyor.

Gallagher’ın avukatları mahkeme sürecinin hem müvekkili hem de silahlı kuvvetlerin itibarını zedelediğini kaydetti.

ABD’li komutan, 2018 yılında kendi biriminden askerlerin şikayeti üzerine gözaltına alınmış ve Irak’ta keskin nişancı ile iki sivilin ölümüne sebep olmakla suçlanmıştı.

Olayın başlangıcı

Söz konusu olay, 2017’de ABD ordusunun Bağdat hükümeti güçleri ve İran destekli Şii milislerle birlikte Musul kentini IŞİD’den almak için başlattığı operasyon sırasında yaşandı.

2018’in kasım ayında yapılan duruşmada Gallagher’ın komuta ettiği Alpha timinden birkaç asker, Gallagher’in kendilerinden keskin nişancı tüfeklerinin hassasiyetini azaltmalarını istediğini öne sürmüştü. Alpha askerleri, sivillerin zarar görmemesi için havaya uyarı ateşi açtıklarını ifade etmişti.

Bu ay başında ise askeri doktor Corey Scott, ABD ordusunun gözaltında tutulan IŞİD mensubunu nefessiz bırakarak öldürdüğünü söylemişti.

Scott, Gallagher’in esir alınan IŞİD mensubunu beklenmedik bir şekilde bıçaklamaya başladığını, bıçak yaralarının tehlikeye yol açacak kadar olmadığını, ancak Gallagher oradan uzaklaşınca yaralı IŞİD mensubunun bağlı olduğu oksijen borularını “ona acıdığı için çektiğini” ifade etmişti.

ABD Başkanı Doland Trump ise, 30 Mart’ta Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Geçmişte yaptığı hizmetlerden dolayı, Gallagher yargılamayı beklerken daha az kısıtlı bir yere sevk edilecek. Süreç çabuk ilerlemeli” demişti.

Yine bir grup muhafazakar milletvekili, Gallagher’ın serbest bırakılması için kampanya başlatmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.