ABD'nin Somali'deki gizli savaşı: Sivil kayıpları kamuoyundan gizleniyor

ABD'nin Somali'deki gizli savaşı: Sivil kayıpları kamuoyundan gizleniyor

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD ordusu Somali'de hava saldırılarını artırırken sivil kayıplar da artmaya devam ediyor.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD ordusu Somali'de hava saldırılarını artırırken sivil kayıplar da artmaya devam ediyor.

ABD, Donald Trump'ın göreve başladığı tarihten itibaren Somali'de hava saldırılarına hız vermiş durumda. Af Örgütü, son iki yıl içerisinde ABD'nin insanlı ve insansız hava araçlarının Somali'de yüzün üzerinde hava saldırısı düzenlediğini belirtti. Bu saldırılar içerisinden detaylı bir biçimde incelenen 5 saldırıda toplam 14 sivilin öldürüldüğü ifade edildi. ABD, Somali'de düzenlediği hava saldırılarında hiçbir sivilin ölmediğini iddia ediyordu.

İnsan hakları kuruluşu tarafından yayınlanan ve "ABD'nin Somali'deki Gizli Savaşı" başlığını taşıyan raporda, Somali'de yaşanan çatışmalardaki insan hakları ihlalleri ele alınıyor. Raporda "Saldırıların uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini" ve bazı saldırıların savaş suçu kapsamına girebileceği belirtiliyor.

Çalışmada görgü tanıkları, aileler ve güvenlik uzmanlarından oluşan 150 kişiyle yapılan görüşmeler temel alınıyor. Aynı zamanda uydu görüntüleri, bombaların düştüğü alanlar ve sahadan toplanan mühimmat parçaları da raporda yer alıyor.

ABD, 2017 yılının Haziran ayından bu yana Somali'de 110 hava saldırısı düzenlediğini ve 800'den fazla Eş Şebab mensubunu öldürdüğünü öne sürüyor. ABD ordusuna göre bu saldırılarda hiçbir sivil ölmedi ve yaralanmadı.

Somali'de saldırıların gerçekleştiği bölgelerde medya faaliyetlerinin gerçekleşmemesi ve uluslararası kamuoyunun saldırıları gündeme almaması, sivil kayıplarının ortaya çıkmaması sonucunu doğuruyor. Af Örgütü tarafından incelenen sadece 5 saldırıda 14 sivilin öldüğü ve 8 sivilin yaralandığı açığa çıkarıldı. Bu doğrultuda, ABD'nin hiçbir sivilin ölmediğini iddia ettiği saldırılarda sivil kayıplarının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkün.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.